Orkla bekrefter tirsdag morgen at de har inngått en avtale om salg av Elkem til konsernet China National Bluestar Group Co. Ltd. (Bluestar). Prisen er på USD 2 milliarder, eller omlag 12,5 milliarder kroner.

Avtalen omfatter divisjonene Elkem Silicon Materials, Elkem Foundry Products, Elkem Carbon og Elkem Solar.

Orkla beholder aksjene i Elkem Energi AS, herunder 85 prosent av eierandelen i AS Saudefaldene.

Kjøpesummen for aksjene gjøres opp kontant, og tilsvarer en verdivurdering for Orkla på vel NOK 12,5 milliarder.

Styreleder og storaksjonær Stein Erik Hagen har foreløpig ikke kommentert salget. Stein Erik Hagen og hans kone Mille Marie Treschow eier samlet nær 25 prosent av aksjene i Elkem.

I tråd med strategien
- Transaksjonen er i tråd med Orklas strategi om en mer fokusert portefølje med satsing på merkevarer og aluminiumløsninger, samt å redusere konsernets eksponering mot solindustrien. I Bluestar får Elkem en eier som representerer en sterk industriell kultur, og som har kapital og markedsadgang til å videreutvikle Elkems virksomheter, herunder Elkem Solars energieffektive prosess for produksjon av solcellesilisium, sier konsernsjef i Orkla, Bjørn M. Wiggen i en melding.

- Litt vemodig
- Dette er litt vemodig. Det viktige nå er at de nye eierne trygger arbeidsplassene. Jeg håper og tror de har langsiktige industrielle ambisjoner med dette kjøpet, sier lederen for næringskomiteen på Stortinget, Terje Aasland (Ap), til Nettavisen.

Han sier han skulle ønske at norsk kapital var mer aktive når store norske og strategisk viktige industribedrifter selges.

- Men jeg har ikke noe fasitsvar på hvordan vi kan stimulere norsk kapital konkret. Kanskje kan det være gjennom at staten er en mer dynamisk eier, sier han.

Vil ha muligheten til å gripe inn
Aasland har også merket seg at den samme diskusjonen pågår i EU, der EU-kommisæren for industri vil opprette et organ som kan stoppe utenlandske oppkjøp av strategisk viktig industri.

Han sier den samme diskusjonen må komme i Norge.

Kinesiske og amerikanske eiere
Elkem er blant verdens ledende selskaper innenfor miljøvennlig produksjon av metaller og materialer. Hovedproduktene er silisium, høyrent silisium til solarindustrien, spesiallegeringer av ferrosilisium til støperiindustrien, karbon og microsilica.
Bluestar er lokalisert i Kina, og er et ledende internasjonalt selskap innenfor kjemikalier og fornybare materialer, med en omsetning i 2010 på over USD seks milliarder. Selskapet har sitt hovedkontor i Beijing. Bluestar eies 80 prosent av det kinesiske statseide selskapet ChemCina, og 20 prosent av det amerikanske private equity selskapet Blackstone Group.

Siden 2006 har Bluestar gjennomført en rekke internasjonale oppkjøp, deriblant Adisseo og Rhodias silisiumvirksomheter i Frankrike, samt det australske selskapet Qenos.

Trenger både norsk og kinesisk tillatelse
Gjennomføring av avtalen er betinget av at kjøper mottar nødvendige godkjennelser fra berørte konkurransemyndigheter og fra Ministry of Commerce og State Administration of Foreign Exchange i Kina, uten betingelser som vil være urimelig tyngende for virksomhetene eller for kjøper. Kjøpet er allerede godkjent av National Development and Reform Commission of China.

Olje- og energidepartementet må gi nødvendige samtykker til overføringen av Elkem Energi AS til Orkla ASA, og til etablering av ny kraftkontrakt mellom Elkem AS og AS Saudefaldene, for å oppfylle stortingsbestemte vilkår om bruk av kraftvolumer i Elkems industrivirksomhet.

Orkla avholder pressekonferanse på Orklas hovedkontor i Karenslyst allé 6 på Skøyen i Oslo i dag klokken 10.00 for å informere nærmere om handelen.