For 3.000 kroner kan du sikre deg en hjelm fra første verdenskrig. Under kategorien «Antikk, kunst og samleobjekter» på nettstedet Finn.no selges nemlig flere tyske hjelmer til 3.000 kroner per stykk - eventuelt til høystbydende.

En SS-ring, som ifølge selger høyst sannsynlig er en kopi, med teksten: «Wiking SS Nordland» selges for 500 kroner, eller til høystbydende.

Finn: -Ikke ok
En rustning til venstre hånd med arabisk tekst og motiv er til salgs for 2000 kroner. «Usikker på alder, men den er garantert gammel!», skriver selgeren i annonsen. En norsk lue – muligens lotte – kan bli din for 200 kroner.

Finn.no fjernet annonsen straks etter at TV 2 Nettavisen gjorde dem oppmerksomme på innholdet.

- Det er ikke ok at nazistiske symboler formidles gjennom oss. Vi forbyr alle annonser med innhold som samfunnet generelt oppfatter som støtende, sier Aleksander Rosinski, direktør i Finn Vekst, til TV 2 Nettavisen.

Finn har også en egen tolking av termen «støtende», og tillater blant ikke videresalg av pornografisk materiale.

Annonsen stoppet
- Kan du huske at lignende effekter har blitt solgt på Finn.no?

- Jeg kan ikke huske konkrete eksempel, men det hender at vi stopper annonser som strider mot våre regler. Hver annonse som publiseres kontrolleres manuelt og automatisk, men systemet er ikke 100 prosent, så vi er takknemlig for at folk sier fra. Denne skulle blitt stoppet, men det ble den ikke, sier Rosinski.

Han understreker at med 100.000 unike brukere og 2.000 nye annonser hver dag på Finn Torget, kan glippene forekomme.

- Får annonsen ligge?

- Nei. Den er stoppet, og vi sender melding til aktøren at han må ta vekk støtende innhold før annonsen kan vurderes på ny og eventuelt legges ut, sier Rosinski.

Bare samlere
Forsker ved Universitetet i Oslo, Katrine Fangen, skrev i 2003 i en doktoravhandling om det norske nynazistmiljøet at salget av ulike nazieffekter på internett har blitt det viktigste rekrutteringsområdet for det nynazistiske miljøet i Norge.

Selgeren hevder på sin side at interesserte kjøpere utelukkende er samlere, som stiller spørsmål om pris og teknikk.

- Ikke en eneste rasist har henvendt seg til meg. Den ene hjelmen er kjøpt av en far som gav den videre til sin sønn, som samler effekter fra andre verdenskrig, sier han til TV 2 Nettavisen.

Selgeren har tidligere fått stoppet annonser på nettstedet – blant annen en artikkel som ble mistenkt å være av elfenben. Han har imidlertid ikke fått negative henvendelser på denne annonsen.

Historiske samleobjekt
- Skjønner du at effektene kan virke støtende på enkelte?

- Dette er historiske samleobjekt – jeg forstår ikke hvorfor noen finner dette støtende. Det er alltid noen som finner noe støtende, sier selgeren.

Han er selv av utenlandsk herkomst, og forteller at han har vært utsatt for rasisme selv.

- Det ligger også en israelsk hjelm, en krympet hodeskalle, og en hjelm fra tsarens tid der. Det har ikke noe med politikk å gjøre. Det er døde objekter. Det er ikke forbudt å selge antikke gjenstander i Norge - uansett hvor de kommer fra. Disse hjelmene er nesten 60-100 år gamle. Det er noe som har skjedd, noe som er ferdig. Dette er latterlig, det må være mennesker med små liv som henger seg opp i dette.

Tidligere forsøkte han å annonsere en lommekniv som var merket Ku Klux Klan. Den ble stoppet

- Skjønner du dét?

- Nei, jeg gjør egentlig ikke det. Det er et dødt objekt. Gjenstanden skader ingen mennesker. Det er historiske objekter fra en periode som er over. Jeg forstår ikke hvorfor folk ikke heller kjemper mot moderne urett og rasisme. TV 2 ringte meg også å ville ha meg til å annonsere der, så ringer dere og er kritiske. Det er dobbeltmoralsk, raser han.