Posten garanterer at all post skal komme fram til jul, men da må du sende pakker, brev og kort i løpet av onsdagen.

Les også: Julegavedetektiven løser mysterier

Høytidelig post
Til tross for SMS, e-post og meldinger på Facebook, så sender vi fortsatt julepost som aldri før.

- Mengden julepost går ikke tilbake, selv med SMS og data. Det betyr fortsatt noe å få det kortet, sier produksjonssjef Arnfinn Storsveen ved Posten Brevsenter i Oslo.

- Et kort eller et brev er det jo både hyggelig å sende og få, legger informasjonssjef Jørn Michalsen til.

Viktig dato
Nettavisen er på en liten omvisning i den mest hektiske tiden for Posten. Mer enn halvparten av juleposten som sendes går gjennom anlegget nede ved Oslo Sentralbanestasjon. Pakkene blir all hovedsak sortert på Postens Godssenter på Alnabru.

Les også: Vi vil heller ha julekort enn gaver

I år regner Posten med at det sendes opp mot 20 millioner julebrev og –kort. I tillegg kommer det til å leveres ut mer enn 7,2 millioner pakker.

- 16. desember er en viktig dato for det handler om mengder med post. En dobling i julen, forklarer Storsveen.

Posten har fokusert sin leveringsgaranti rundt denne datoen de siste årene og jobbet aktivt for at dette skal bli en merkedag i førjulsrushet.

- Det virker som om folk har begynt å huske denne dagen, men det er ventet at en del etternølere kommer til å skrive sine julekort til helgen. Det kan også gå bra, men da har vi ikke noe å gå på i forhold til uvær og innstilte fly.

Sjefen må bidra
For å få unna alt har posten, tradisjonen tro, kjørt på med ekstra bemanning denne måneden.

- I tillegg stiller folk fra hovedkontoret opp her ved brevsenteret. Sånne som Jørn, sier Storsveen og peker på informasjonssjefen.

Michalsen skal sortere julepost som sorteringsmaskinene ikke greier å fordele på lille julaften. Det er mange som slenger på både litt glitter og julemerker på konvolutten og da sliter teknikken.

- Så lenge folk skriver adressen riktig og tydelig går det meste bra. Postnummeret er uansett det viktigste av alt. Her kan en liten feil gjøre at brevet havner en helt annen plass i landet, sier Michalsen.

Den siste juleposten
Duoen som følger Nettavisen rundt om i etasjene blir litt vemodig siden dette også er siste året julepost sorteres og sendes ut fra disse lokalene. 15. mars er det helt slutt. Da skal absolutt alle være flyttet til Østlandsterminalen i Lørenskog.

- Da er det slutt på et stykke posthistorie som ble åpnet i 1976, og mange her har vært her alle åra. Postbygget er blitt et umoderne anlegg og huset skal vel mest sannsynlig jevnes med jorden.

I Lørenskog venter 35.000 kvadratmeter på ett plan. Verdens mest moderne postterminal. Mange gleder seg til å flytte, men førjulstida blir aldri den sammen.