Gå til sidens hovedinnhold

Sendte hemmelig faks til mediehus

Politi og Høyesterett sendte flere fakser unndratt offentligheten til ti år gammelt faksnummer, som brukes av et norsk mediehus.

Det er ikke alltid enkelt å orientere seg innen telekommunikasjon. Men når du ikke har bytter forhåndsinnstilte faksnummer på 10 år finnes det få unnskyldninger. Spesielt ikke når det sendes sensitiv informasjon i drapssaker fra politi og Høyesterett.

Mottok fakser om drapsetterforskning
Mediehuset Digital, utgiver av Teknofil og Mobilen, flyttet nylig til nye lokaler i sentrum av Oslo. Med flyttingen fulgte også et nytt faksnummer. Overraskelsen ble stor da politiet og Høyesterett sendte fakser til redaksjonen.

Les også:
Vil du bli overvåket?
Hold deg skjult på nett
Privatbilde ble pornocover

Faksene inneholdt sensitiv informasjon om varetektsfengsling med navngitte dømte, informasjon om pågående etterforskning i masseslagsmålet på Kalbakken og aktors meninger om sakkyndige.

Flere av faksene har vært merket med "unntatt offentligheten".

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ti år gammelt nummer
Etter å ha kontaktet politiet og Høyesterett fikk vi beskjed om at feilen lå på teknisk hold. Faksen var nemlig preprogrammert til å sende ut til vårt nye faksnummer. Den tiltenkte mottaker var egentlig advokathuset Feydt og Hamborgstrøm. Der er de derimot lite imponerte over politiets tekniske kunnskaper. De byttet nemlig faksnummer for ti år siden.

- Feil kan skje, men jeg kan ikke fatte å begripe at det er mulig å sende faks til et nummer som vi byttet ut for ti år siden. Det er sterkt beklagelig at slikt skjer. Disse faksene inneholder jo sensitive opplysninger om mistenkte og vitner, sier en opprørt advokat Christine Hamborgstrøm til Teknofil.

Politiet er ifølge henne godt kjent med advokatkontorets nye faksnummer, og hun kan ikke forstå hvorfor de da skal ta i bruk et nummer de byttet for ti år siden.

Opptil flere mottakere
Informasjonssjef hos Telenor, Atle Lessum er ikke mindre overrasket. Han tror det kan være flere som har hatt dette faksnummeret fra de ti årene advokatkontoret sa det opp og Mediehuset Digital tok over.

- Jeg har aldri hørt på maken. Å ha et ti år gammelt faksnummer i sitt system er ganske utrolig. Vanlig fredningstid for faksnumre er 3 - 6 måneder, det har trolig også skjedd i dette tilfellet, forklarer han til Teknofil.

Han synes det høres mildt sagt ille ut at politiet og Høyesterett ikke har klart å endre sine preprogrammerte numre på så lang tid.

Meget alvorlig
Politiet på sin side beklager hendelsen sterkt.

- Ledelsen i Politiet ser meget alvorlig på dette, men vi vil gjerne se gjennom papirene som har blitt sendt før vi kommer med noen fullstendig uttalelse, sier informasjonskonsulent hos Oslo politikammer Lene Bovim.

Bekymringsverdig omgang med personopplysninger
Erland Bakke, daglig leder i Mediehuset Digital, synes det er urovekkende at norske rettsinstanser ikke har bedre rutiner på sin teletrafikk.

- Vi har i henhold til norsk lov makulert alt som har kommet inn og kontaktet både politi og Høyesterett angående problemet flere ganger. Jeg håper vi med dette ikke vil motta mer fakser med personlig og sensitiv informasjon om vår medborgere. Det er likevel bekymringsverdig at politiet er så lite kritiske til hvor sensitiv informasjon sendes, utdyper han.

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.