Gå til sidens hovedinnhold

Ser vekstsmerter i oljesektoren

Den franske Aker Kværner-konkurrenten Technip ser nå klar tegn til overoppheting i olje- og gasskjeden.

Det er ikke bare positivt for leverandørene, selv om veksten er sterk.

Det kommer frem i en pressemelding Technip har sendt ut i forbindelse med dagens generalforsamling i oljeservicekonsernet. Konsernet er en av Aker Kværners hovedkonkurrenter på leverandørsiden i olje- og gassbransjen.

- Overopphetet
- Hele olje- og gasskjeden er overopphetet. Dette er en blandet velsignelsen for kontraktøren. På den ene siden genererer det et høyt aktivitetsnivå og fører til bedre kontraktsbetingelser og forhold. På den andre siden har det ført til en kontinuerlig økning i råvare- og utstyrprisene, strukket konstruksjons- og installasjonskapasiteten og økt leveringstidene på utstyr, skriver Technip i uttalelsen til generalforsamling.

Technip mener dette vil føre til et år med voksende usikkerhet.

- Markedsforholdene i vår bransje forblir positive, med høy vekst forventet i segmentene hvor Technip er godt posisjoner, deep offshore, LNG, GTL, tungolje, raffinering og petrokjemi. Paradoksalt nok, gir disse globale forholdene også kostnadspress og utstyrsforsinkelser i tillegg til å presse konstruksjonskapasiteten til underleverandørene, som alle samlet sett gir betydelig økt gjennomføringsrisiko, sier konsernsjef Daniel Valot i Technip i en kommentar.

Venter vekst
For konsernet ventes det å gi en betydelig vekst i inntektene, men med en negativ utvikling for selskapets driftsmarginer som følge av Technips forsiktige marginføring i prosjekter som er i en tidlig fase.

I tillegg ser Technip at mange av kontraktene de avslutter i 2006, spesielt på landsiden, vil bli rammet av utviklingen i råvareprisen og på grunn av forsinkelser i utstyrsleveranser.

De ser også økende problemer i forhandlingene med kundene på grunn av store økninger i prosjektkostnadene.

Totalt sett for første kvartal ser Technip en økning på omkring 30 prosent sammenlignet med samme periode i 2005, mens driftsresultatet ventes å falle på grunn av utviklingen i nedstrømsvirksomheten på land hvor konsernet blant annet er en stor kontraktør på raffinerier og lignende.

Technip har en ordrebok på nær 11 milliarder euro ved utgangen av første kvartal.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken