Gå til sidens hovedinnhold

Setter heroin i morgenrushet

Midt i morgenrushet, midt på Oslo S, setter han en sprøyte. - Jeg fikk sjokk, sier reisende.

(iOslo.no) Kvinnen, som er midt i tjueårene, trodde ikke sine egne øyne.

- Jeg var på vei til jobb klokken 08.45 og ble meget sjokkert på vei til T-banen inne i undergangene på Oslo S. Her la jeg merke til tre rusmisbrukere av norsk opprinnelse som åpenlyst sto og dealet og ruset seg, sier Nettavisens tipser.

Hun rakk å ta bilde, og vi ser tydelig at en av dem har brettet opp ermet og setter et skudd.

- Det var sprøyter, poser og håndklær der. Og dette hendte midt i morgenrushet. Jeg ble forferdet over at de virkelig fikk lov til å sitte der uten at politi eller vektere grep inn, sier hun.

Ny politipost
- Kåre Stølen, stasjonssjef på Grønland Politistasjon, slik kan vi ikke ha det, midt i ditt distrikt?

- Nei, det kan vi ikke og dette kommer til å bli bedre i løpet av de to-tre neste ukene. Da får vi ny politipost på plass på Oslo S. Arbeidet med den nye posten er nesten sluttført. Da blir vi mer synlige. Men når det er sagt så må det sies at dette ikke først og fremst er et politiproblem, men et helseproblem. Hvis du er så syk at du setter deg ned og bretter opp ermet, midt i folkemengden, så tilhører du de rundt 60-120 rusmisbrukerne som er sykest. Det eneste de har tanke for er å få den neste dosen. Og den setter de fire ganger for døgnet, syv dager i uken, 365 dager i året. Mange har ikke tenner, de har store sår. Det er forferdelig. De er ikke voldelige, de skader kun seg selv. Ting som det du beskriver går veldig innpå meg.

-Men det er ulovlig å sette et skudd i morgenrushet, vi er ikke kommet dit at vi ikke bryr oss?

Ulovlig
- Nei, klart det er ulovlig. Det er ulovlig å bruke og det er ulovlig å selge, men det må ikke bli en sovepute for politikere at vi skal fengsle disse menneskene, for de er syke. Vi fengsler hver dag minst ti stykker som selger enten ved elva, på Vaterland, nederst i Karl Johan eller på Oslo S. Men om få timer er de ute igjen.

- Så du er for gratis utdelig av heroin til de som trenger det, så blir du kanskje arbeidsledig.

- Dette er et mye mer komplisert problem enn det du fremstiller det som og heldigvis er det et spørsmål som jeg ikke skal mene noe om. Men jeg spør ofte, hvis det var dine barn, hva ville du ha ønsket? Sier Stølen som gleder seg over det samlede arbeidet som gjøres mot unge og som ser ut til å gi resultater.

- Vi hadde en nedgang i kriminalsaker i 2008 der unge under 18 år var involvert. Fortsetter vi å trykke på i de yngste årsklassene og bruker vi ressurser fornuftig, blir det bedre snart, håper Kåre Stølen.

Les flere nyheter fra Oslo her

Kommentarer til denne saken