Gå til sidens hovedinnhold

Setter på alkoholbremsene

Regjeringen vil bremse liberaliseringen av norsk alkoholpolitikk.

TV 2 SUMO: Se nyhetsinnslag

Nordmenn drikker stadig mer, og vinforbruket er doblet på få år. Siden 1996 er det totale alkoholforbruket økt med 30 prosent. Men nå begynner bakrusen å melde seg.

- Hvis befolkningen dobler antall liter som drikkes per år, vil antallet tunge misbrukere firedobles. Den utviklingen er vi inne i, sier Ola Jøsedal, klinikksjef og lege ved Bergensklinikkene, til TV 2 Nyhetene.

- Enkelt med populistiske forslag
Fredag TV 2 at antall alkoholrelaterte skader øker dramatisk. Likevel har det vært bred politisk enighet om å øke tilgjengeligheten. Antall vinmonopol er nesten doblet på ti år.

Og de borgerlige partiene vil fortsette liberaliseringen. Regjeringen kaller de borgerliges krav om lavere priser og økt tilgjengelighet for lettvint og billig populisme.


- Det er lett å komme med populistiske forslag om at det er for dyrt med alkohol i Norge, at det er for vanskelig å få kjøpt og at vi har nisselua over øra fordi vi ikke har et totalt frislipp. Bare det å holde på de virkemidlene som vi har i dag, er politisk kostbart, sier Vegard Harsvik (Ap), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

Tiltakene som virkelig kan redusere alkoholskadene er også svært upopulære blant folk flest.

- Det som bredt og det som virker best, er det som handler om priser og det som handler om reguleringer. De mindre hyggelige og de mindre populære tiltakene, forsetter Harsvik.

Alvorlige alkoholskader
Alkoholrelaterte skader koster rundt 20 milliarder kroner årlig i Norge, og ny forskning viser at de som har alkoholskader, er langt sykere enn vi tidligere har trodd.

- 80 prosent sliter med alvorlig sykdom utover selve rusmiddelproblemet sitt. 60 prosent sliter med minst to alvorlige sykdommer eller helseproblemer, sier Arvid Skutle, forskningssjef ved Bergensklinikkene.

Regjeringen har selv bidratt til liberaliseringen, men vil altså nå bremse de borgerlige.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien