Gå til sidens hovedinnhold

Sexhjelpere stoppes av hallikparagraf

Lotus-prosjektet i Vestfold vil hjelpe bevegelseshemmede til et sexliv. Men den omstridte tjenesten vil kunne rammes av straffeloven.

Lotus-prosjektet i Vestfold drives i stor grad av bevegelseshemmede i fylket. I dag begrenser prosjektet seg til å holde foredrag om funksjonshemmedes seksualitet. Nå ønsker de å etablere en hjelpetjeneste som skal gi råd og veiledning knyttet til seksualitet. Prosjektet ønsker også å åpne for at personer kan ha sex med sine klienter, skriver NRK.

- Vi har forhørt oss litt blant folk og vi har mange som har lyst til å drive med dette. Prosjektet skal være brukerstyrt uten innblanding fra det offentlige helsesystemet, sier Britt-Evy Westergård i Lotus til TV 2 Nettavisen.

Fra Holland
Ideen om sexhjelpere er hentet fra Holland. Problemet er at sterkt bevegelseshemmede ikke har noen mulighet til selv å gjøre noe med sin seksualitet. Dermed er de avhengige av hjelp. Sterkt bevegelseshemmede som ikke har noen fast sexpartner, tvinges i dag til å kjøpe slike tjenester. Alternativet er å ikke ha noe seksualliv i det hele tatt.

- For mange bevegelseshemmede er seksualitet en frustrasjon og ikke en glede. Skal man i dag ha hjelp fra det offentlige for å få sekshjelpemidler må man gjennom en vurdering fra lege eller psykolog. Man kan miste lysten av mindre, sier Westergård.

Frivillig sexhjelp
Nå åpner Lotus-prosjektet for at de frivillige som jobber i prosjektet, kan ha sex med sine klienter hvis begge er enige.

- Vi har forhørt oss litt blant folk og vet at det er mange som har lyst til å drive med dette arbeidet. Vi ser ingen etiske betenkeligheter med at sexhjelperne kan ha samleie med folk de besøker. Problemet er at det bryter med dagens lover, sier hun.

Stoppes
Dagens lovverk gjør det straffbart å formidle seksuelle tjenester eller organisere et system med sexhjelpere. Prosjektet vil i dag bli rammet av hallikparagrafen i straffeloven.

- Vi håper at departementet kan gi oss dispensasjon til dette prosjektet. Vi håper at samfunnet er modent for et prøveprosjekt der sterkt fysisk utviklingshemmede gis mulighet til å ha sex, sier Britt-Evy Westergård.

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren