GRÜNERLØKKA: Én er kanskje bekymret for om han er HIV-smittet, én trenger behandling for klamydia, én tredje sliter med overgrepsrelaterte problemer, mens en fjerde trenger råd i sin tilværelse som transperson.

Likevel må de kanskje snu i døra på lavterskeltilbudet Sex og samfunn.

- Det er så frustrerende å ikke kunne gi alle ungdommene den hjelpen de trenger fordi pengene er borte, sier assisterende daglig leder for Sex og samfunn, Tore Holte Follestad.

Les også: - Ungdom får ikke den hjelpen de trenger

Sex og samfunn er den eneste klinikken i Oslo som har spesialisert seg på ungdom og seksualitet, og er gratis for alle som benytter seg av det.

Tilbudet har vært et spleiselag mellom Oslo kommune og staten. Men i fjor sa staten stopp.

Tilbudet var rettet mot Oslo-ungdom, og derfor var det ikke av statens interesse å finansiere tilbudet med deres andel på 1,6 millioner kroner.

Regninga ble overlatt til Oslo kommune.

Må sende ungdom hjem

I fjor hadde Sex og samfunn hele 25.500 konsultasjoner. Kapasiteten er allerede sprengt. Det er ventelister på tre uker og ungdommen som kommer på drop-in på kveldstid må ofte snu i døra.

- Det er galskap. Om vi hadde hatt åpent fra 08 til 20, hadde vi ikke hatt dette problemet, sier Follestad.

Med tre leger og tre sykepleiere på fast basis, er de sårbare.

Nærum legger vekt på at ungdom skal ha en god seksuell helse, og at de må ha et godt tilbud å gå til. For de ansatte er det frustrerende å måtte si til ungdommene som kommer, at de ikke kan få hjelp denne kvelden heller, fordi det ikke er kapasitet.

- Hva hadde skjedd om rammene ble økt?

- Da hadde vi sluppet å sende ungdommen hjem uten hjelp. Vi kunne ansatt flere og vi kunne tatt i mot den økende mengden med ungdom, sier Follestad.

Les også: Valfarter til gratis sexklinikk

For å avvise dem som trenger hjelp er vanskelig.

- Vi har så veldig lyst til å gi dem hjelpen de trenger, sier Follestad.

Ikke minst er tilbudet viktig påpeker kommunikasjonsrådgiver Sara Rydland Nærum.

- Ungdom som møter helsevesenet opplever ofte at personen de prater med ikke kan nok om deres problemstilling, enten de er transpersoner eller om de har vært utsatt for overgrep. De opplever ofte at det er vanskelig å få hjelp til å velge prevensjon. Når de kommer hit møter de personer som kan dette, som vet hvordan de skal hjelpe dem, sier hun.

Tilbudet er gratis, og det er slik det skal være. Den store pasientskaren er skoleungdom, uten en inntekt ved siden av.

Les også: - Oslo er de homofiles mekka

Et pengeproblem

I fjor ble det innvilget 800.000 kroner mer i budsjettet til Sex og samfunn, for å dekke opp noe av det staten betalte.

Nå foreslår Frp å igjen legge inn ytterligere 800.000 kroner til Sex og samfunn i revidert budsjett.

Pengene ønsker partiet å videreføre fast, slik at Oslo kommune dekker opp den andelen staten har betalt.

- Vi er så glade for dette, og at Frp er løsningsorienterte, sier Follestad. Han er spent på hva de andre partiene vil gjøre i saken.

Arbeiderpartiet i Oslo vil også at Sex og samfunn skal få innvilget 800.000 kroner i revidert budsjett.

- Vi ønsker å sikre tilbudet til en stadig økende ungdomsbefolkning, sier lederen av bystyrets helse og sosialkomité, Tone Tellevik Dahl (Ap).

Hun mener staten bør gjeninnføre støtten.

- Vi må også jobbe for at staten ser verdien av det nasjonale kompetansesenteret sex og samfunn er. I mellomtiden må vi som kommune sikre at ungdom har et trygt og godt helsetilbud som er spesialisert på seksualhelse og reproduktiv helse, sier Dahl.

Les også: Ungdom i Oslo er mer lovlydige enn før

Også SV vil sikre at klinikken får pengene.

- Sex og Samfunn gjør en særs viktig jobb, og vi ønsker også å gi dem mer langsiktige rammebetingelser, sier Ivar Johansen (SV) i finanskomiteen.

- Flest smittet i Oslo

Dersom det blir flertall i bystyret for denne pengesummen, vil Sex og samfunn kunne ha åpent i feriene, tider da andre helseforetak gjerne har stengt.

- Det er en vanvittig problemstilling at det skal være vanskelig å kunne gi klamydia-test til ungdommen på grunn av penger, sier Follestad.

Han forteller at Oslo kommune har flest ungdom med klamydia-smitte, flest aborter og det er her de fleste blir smittet av HIV.

Nærum sier at dersom kommunen tar hele regningen vil de ansatte kunne senke skuldrene.

- Pengene vil gi stabiliteten vi ønsker oss. For mange kan det være utfordrende å jobbe på et sted hvor man ikke vet hvor lenge man faktisk har jobb, sier Nærum.

Blogg: En tung hverdag