Gå til sidens hovedinnhold

Shah krever millionbeløp

Bokhandler Shah Mohammad Rais vil kreve et millionbeløp i erstatning fra Åsne Seierstad.

Klokken 17 i ettermiddag møtte bokhandler Shah Mohammad Rais, med advokat Brynjar Meling, Åsne Seierstad og hennes forlag Cappelen.

Her la Rais frem en rekke sitater som han vil kreve mortifisert ("døde og maktesløse") i en eventuell rettssak dersom partene ikke kommer til en annen løsning.

- Hun snakker ikke sant
- Åsne Seierstad leste opp en erklæring der hun fortalte at hun hadde kommet til Kabul, møtt meg og at vi hadde blitt enige om å skrive min biografi, men det er ikke sant, sier bokhandler Rais til TV 2 Nettavisen torsdag kveld.

- Hvis det hadde vært sannheten, hvorfor skulle hun da ha forandret mitt navn, spør Rais retorisk.

Forlaget og Seierstad skal ha tilbud bokhandleren et pengebeløp som Rais ikke vil konkretisere.

- Jeg trenger en rettslig kjennelse, fastholder Shah Mohammad Rais.

Ikke enige
- Det var et konstruktivt møte, men partene står så langt fra hverandre at det ikke er grunnlag for en avtale eller enighet, sier advokat Brynjar Meling til TV 2 Nettavisen like etter at torsdagens møte var over.

- Nå venter vi på svar på brevet som vi har sendt til Cappelens og Seierstads advokat, Cato Schjødt, sier Meling.

I stedet for å kreve oppreisning etter injurielovgivningen, tar Shah og Meling en juridisk finte og vises til Åndsverksloven, som åpner for langt større erstatningssummer. Særlig Åndsverklovens § 55 åpner for at bokhandleren kan kreve hele eller deler av nettooverskuddet av Åsnes boksalg.

Har deltatt i boka
Etter det TV 2 Nettavisen erfarer argumenterer bokhandleren med at han har deltatt i å lage boka, men at han ikke fikk den ferdige teksten fremlagt. Dermed mener han at det er rom for å stille krav med henvisning til Åndsverksloven.

I lovteksten står det:

” ¿ er opphavsmanns eller en utøvende kunstners rett, eller den avbildedes rett etter § 45c, krenket forsettlig eller grovt uaktsomt, kan retten dessuten tilkjenne ham et pengebeløp som oppreisning for skade av ikke-økonomisk art. Selv om gjerningsmannen har handlet i god tro, kan den fornærmede uansett skadens størrelse kreve utbetalt nettofortjenesten ved den ulovlige handling”,

Millionbeløp
Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, kommer ikke bokhandleren til å kreve et bestemt pengebeløp fra Seierstad. Men med loven i hånd, kan beløpet han krever likevel komme til å bli høyt.

Krever han deler eller hele overskuddet fra salget av ”Bokhandleren i Kabul”, blir det raskt snakk om et millionbeløp. Åsnes bok har nemlig solgt for flere millioner kroner, både i Norge og 16 andre land.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken