Ap-leder Jens Stoltenberg sier til Aftenposten at han forventer at Zahid Mukhtar trekker tilbake uttalelsen han kom med i TV 2s Holmgang denne uken.
På programleder Oddvar Stenstrøms spørsmål om han forsto at noen muslimer kunne bli så provosert at de kunne drepe, svarte Mukhtar «Jeg har forståelse for det, selv om det ikke er noen hjemmel for at slikt kan skje.»
Over norsk lov
På spørsmål fra avisen hva han vil gjøre dersom sharialoven og norsk lov kommer i konflikt med hverandre, svarer Zahid Mukhtar:
- Det har jeg gjort helt klart. Som muslim er man underkastet muslimsk lov, og for muslimer står sharia over alle andre lover. Ingen annen tolkning av islam er mulig, og heller ingen kristen vil si at vanlig norsk lov står over kristen lov. Men sharia stadfester også at om man ikke kan følge islam, må man flytte fra det landet man bor i. Det besvarer ditt spørsmål, sier Mukhtar til avisen.
Holmgang stilte spørsmålet «Trues ytringsfriheten?» Se hele programmet på web-tv her (abonnement) |
Skader muslimene
Jens Stoltenberg mener uttalelsene til Mukhtar i høyeste grad skader muslimer i Norge og arbeidet for toleranse.
- Jeg vil på det mest innstendige be muslimske ledere i Norge klart og utvetydig ta avstand fra den type voldshandlinger som drapet på van Gogh er, sier Jens Stoltenberg til Aftenposten.
- En ting er at man skjønner hva som faktisk er skjedd. Noe helt annet er å vise forståelse for det. Her er det meget viktig å holde begrepene fra hverandre, sier kommunalminister Erna Solberg, som ikke deltok i programmet.
- Misforståelse av ordbruk
Kvinne- og skolepolitisk talskvinne for Islamsk Råd, Nasim Riaz, sier til TV 2 Nettavisen at rådet ikke har hatt tid til å drøfte de kontroversielle uttalelsene ennå.
- Etter min mening bygger dette på en misforståelse av ordbruk. Vi har begynt ringerunden og vil forsøke å samles til et hastemøte for å rydde opp i dette så snart som mulig, sier Nasim Riaz.
Hun tar også avstand fra Mukhtars uttalelse om sharialoven.
- Det er feil å si at sharialoven står over norsk lov. Når vi bor her, skal vi følge norske regler og lover, sier Riaz til TV 2 Nettavisen.
Hun understreker at hun ikke uttaler seg på vegne av hele Islamsk Råd.
- Vurderer ikke eksklusjon
Islamsk Råd er en av 12 organisasjoner i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn i Norge, om årlig mottar mellom en halv og en million kroner i statsstøtte.
Men leder for Samarbeidsrådet vil ikke vurdere å ekskludere Mukhtar eller Islams Råd.
- Det er ikke klokt rasle med eksklusjonssabelen hver gang noe man kan være skeptisk til blir sagt, sier Jan Benjamin Rødner til TV 2 Nettavisen.
- Vil du ta kontakt med Mukhtar for å avklare hva han mente, dersom uttalelsen byge på en misforståelse?
- Nei, det vil jeg ikke. Jeg synes han og hans trosfeller får ta opp dette mellom seg.
- Du er ikke redd for at det vil feste seg et inntrykk av at Islamsk Råd forstår drapet, og at Samarbeidsrådet ikke tar avstand fra disse holdningene?
- Nei, jeg er ikke det. Det er en helt urimelig logikk, sier Rødner.
Ba for sitt liv
- Ikke gjør det. Ikke gjør det. Vis nåde, skal den 47 år gamle filmskaperen Theo van Gogh ha ropt før han ble skutt åtte eller ni ganger.
Filmskaperen hadde tidligere blitt drapstruet fordi han gjennom sitt arbeid kritiserte og latterliggjorde islam.
En kjent 26 år gammel muslimsk fundamentalist ble forrige uke arrestert for drapet på van Gogh.