Gå til sidens hovedinnhold

- Si nei nå, Erna!

- Slaget er tapt, sier partifelle.

Kampen om OL i Oslo i 2022 tilspisser seg.

Minerva-debattant Jan Arild Snoen omtaler fredag en fersk meningsmåling som viser at 57,6 er imot et Vinter-OL i Oslo – mens 31,9 prosent er for.

Les også: Oslo blir kandidat

- Fortsetter denne trenden, er det igjen tre OL-tilhengere i 2022, skriver Snoen humoristisk på Minervanett.

Den ihuga «nei-mannen» slakter «ja-sidens» «dyre kommunikasjonsrådgivere til idrettsforbundet», millioner av skattepenger, bruken av idrettskjendiser og samfunnstopper (også i NHO og LO), forsøk på å overbevise om at de stagger IOC – og at finværet får skylden.

Les også: Folket lar seg ikke rikke

- Det er for dyrt!

- Kostnadene er langt større enn fordelene vi får ut av, det er ikke verdt sjekken. De fleste kostnadene er knyttet til gjennomføringen – ikke varige investeringer, sier Snoen til Nettavisen.

- Jeg tror «ja-siden» har gitt opp å få folkeflertallet. Dette blir et rent eliteprosjekt: Folket mot eliten, sier Snoen.

Han mener den sterke opinionen mot et OL, er umulig å snu.

- Det store gapet har vært relativt stabilt, alle argumenter og aktører har vært fremme, så vidt jeg kan se – og jeg tror de fleste har bestemt seg nå. Dette vil de ikke støtte, sier han.

- Si nei nå, Erna

Snoen mener dette er en tapssak for hans eget parti – og regjeringen.

- OL er ingen god sak for regjeringen. Her har de folket mot seg. Frps «nei» legger dessuten mye press på Høyre: Mange velgere befinner seg mellom de to partiene.

Han tror «ja-siden» har innsett dette og at det forklarer idrettspresident Børre Rognliens endrede retorikk.

- Han sier nå at det ikke er så viktig å få et flertall med seg, ifølge Snoen.

- Sier nei

- Hvor sannsynlig er det at regjeringen sier «ja» til OL i 2022?

- Jeg tror det mest sannsynlige er at regjeringen ikke går inn for en statsgaranti. Hvis regjeringen har vett, sier de nei – og så fort som mulig. Det er ingen grunn til å dra dette ut, mener han.

Les også: Regjeringens garanti til IOC

- I ditt OL-regnskap, hvordan har du vurdert verdien av den folkefesten et OL kan bli?

- Det er ikke nødvendig å samle nasjonen Norge, vi er samlet. Nasjonalistiske bølger varer ikke så lenge, heller, påpeker Snoen – som også var imot Lillehammer-OL.

- Men siden jeg er sportsinteressert, gledet jeg meg selvsagt under arrangementet. Pengene var jo uansett brukt, legger han til.

- Bør endres

- Er du generelt mot OL?

- Jeg mener OL-konseptet er blitt for digert, så det bør endres, gjerne fordeles på mange land, etter modellen til fotball-EM i 2020, som fordeles på 13 land, sier han.

- Hvor mener du kulturminister Thorild Widvey (H) trår feil?

- Det ene er at hun feilinformerte folket om hva hun har fått ut av IOC. De sitter med makten, det er det ingen tvil om, og det trenger hun ikke mørklegge, sier Snoen.

- Norge har råd til hva som helst

Det er stor usikkerhet knyttet til hva et OL vil koste.

- Jeg forholder meg til prislappen på 21,7 milliarder, selv om Lillehammer-OL ble fire ganger dyrere enn beløpet i statsgarantien. Enkelte på «nei-siden» refererer 35 milliarder, men den bølgen hopper jeg ikke på – selv om jeg vurderer det som mer sannsynlig at OL blir dyrere enn antatt, sier han.

Snoen mener hans eget parti Høyre spiller en nøkkelrolle i spillet om OL.

- Men Norge har råd til dette?

- Norge har råd til hva som helst, vi kan gull-legge Stortinget. Men dette er ikke fantasipenger – det handler om reelle prioriteringer, sier han.

- Da hopper hele Høyre etter

- Hvor stor prestisjekamp er dette for regjeringen?

- Det ligger ikke noe prestisje hos regjeringen for dette – kun hos kulturministeren. Oslo Høyre er for – men dette er ikke behandlet i noe organ i Høyre. Hvis Høyre sier ja – er de i utakt med folket og egne velgere, sier han.

- OL-spørsmålet avgjøre av regjeringen, med Erna i spissen. Hvis regjeringen sier noe, hopper resten av Høyre etter. Høyre styres fra toppen, ifølge Snoen.

- Hva med Ap?

- Jeg tror Ap gjør som Høyre. De har diltet etter Høyre hele tiden. Så tas den formelle beslutningen i Stortinget, sier han.

- Ikke noe trøkk i Støres «ja»

- Hva vil du si om hvordan nei-siden mobiliserer?

- «Nei-sidens» sterkeste argumenter har vært de høye kostnadene, den grådige IOC-kulturen og at prosjektet er i Oslo-gryta – selv om sistnevnte ikke har vært så rungende som jeg kunne tro, sier han.

- Støres ja til OL – hvor overraskende er det?

- Oslo Ap har stilt seg bak dette. Men det er ikke noe trøkk i «ja-et» til Støre. Han driver ikke noe aktiv kamp. Ap overlater til Høyre å gjøre beslutningene her. Støre vet det er stor motstand i eget parti, han vil ikke legge noe særlig prestisje i dette. Jeg oppfatter det som et forbeholdent «ja», sier Snoen.

Han fortsetter med at «det er Oslo Høyre som hele tiden har vært drivkraften for et OL».

- Avsløres på sosiale medier

- Men byrådsleder Stian Berger Røsland (H) innså tidlig at de samfunnsøkonomiske argumentene for et OL ikke var gode – så de har lenge argumentert med at det er en slags «forpliktelse» for Norge, nærmest som en bistandspolitikk, sier han.

Snoen mener sosiale medier har hjulpet «nei-siden».

- Når eksempelvis idrettstoppene slurver med fakta eller kommer med skrøner om Lillehammer-OL, blir de avslørt på sosiale medier, avslutter Snoen.

Facebook-gruppen «Nei til Oslo OL-22» har i skrivende stund 69.444 følgere.

OL-byråd:

OL-byråd Hallstein Bjercke (V) sier til Nettavisen at han fortsatt har tro på et OL til Oslo i 2022.

- Jeg har så definitivt tro på at vi kan få dette til, sier Bjercke til Nettavisen - og fortsetter:

- Jeg synes jeg har sett en holdningsendring hos mange gjennom sommeren, så jeg er fortsatt optimist og kommer til å jobbe iherdig for å få dette til.

Om Snoens utsagn, sier han:

- Han har vært en av de sterkeste kritikerne mot OL hele tiden, så jeg er ikke overrasket over det han sier.

- Durabelig grep

Bjercke sier han vil kjempe for et nøkternt OL.

- Jeg har tro på at det skal la seg gjennomføre til en fornuftig pris - og at vi skal få til gjenbruk, sier Bjercke.

- Hvis man ønsker at OL skal være en idé for fremtiden, gjør vi nå et durabelig grep for å kutte i kostnadene, understreker han.

- Oslo best egnet

- Alt som skal benyttes av eksisterende arenaer, ligger på Oslos vestkant. De nye arenaene legger vi til østkanten, hvor det er størst behov for dem med tanke på gjenbruk, sier Bjercke.

Hovedstaden vår konkurrerer med Almaty og Beijing om et OL i 2022.

- Jeg er ikke i tvil om at det er et OL i Oslo som best kan bringe OL i riktig retning, avslutter han.

Kommentarer til denne saken