Gå til sidens hovedinnhold

Sier nei takk til flere barnehager som dette

- Effekten av å stenge seriøse aktører ute kan bli mindre mangfold i barnehagetilbudet, mener Espira.

OSLO (Nettavisen): Ansatte, foreldre, barn og eiere er godt fornøyd med barnehagen Espira Torshovdalen, men det nye byrådet mener det nå er nok kommersielle aktører på barnehagemarkedet i Oslo.

«Partiene er enige om at kommunen og ideelle virksomheter skal stå for drift av alle nye barnehager i Oslo», står det i samarbeidsavtalen byrådspartiene i Oslo har inngått med Rødt.

Kommersielle barnehageaktører som Espira vil gjerne vokse videre i Oslo og mener den nye politikken vil bety mindre mangfold i hovedstadens barnehagetilbud.

- Ikke flere private sugerør

Ingen eksisterende kommersielle barnehager trues av nedleggelse, men avtalen de rødgrønne i byrådet har inngått med Rødt betyr at det ikke blir flere slike barnehager.

- Avtalen sikrer at nye barnehager drives av kommunen og ideelle, private aktører. På den måten unngår vi enda flere private sugerør i fellesskapets velferdsmidler, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Moxnes: - Stavrum serverer ikke fakta om samarbeidsavtalen

- Mindre mangfold

- Effekten av å stenge seriøse aktører ute kan bli mindre mangfold i barnehagetilbudet. Det er aktører som oss, med mange års erfaring i barnehagedrift, som stenges ute, sier kommunikasjons- og organisasjonsdirektør Jens Schei Hansen i Espira Gruppen til Nettavisen.

En av Espira-barnehagene i Oslo ligger øverst i Torshovdalen. Styrer Kathy Dayvary Larsen viser Nettavisen rundt i de nye lokalene, der uteplassen vender mot parken og har utsikt mot byen og fjorden. Inne i bygget finner vi aktivitetsrom med klatre- krype og balanseapparater, en eget forskningsrom med mikroskop og realfag-aktiviteter og en språklab der førskolebarna kan begynne å leke seg inn i skolehverdagen.

Se bildekavalkade fra barnehagen i Torshovdalen. Artikkelen fortsetter under bildene.

Bildeserie

Bildeserie

Varmt måltid

Midt i bygget er det et stort glasstak som slipper dagslyset ned en trappegang og ned i matsalen. Her har barnehagen også et kjøkken der en egen kjøkkenassistent i full stilling lager et varmt måltid. Denne dagen står det pizza på menyen. Dagen i forveien var det laks med asiatisk vri.

- Vi er en fullkostbarnehage. Det betyr at barna aldri trenger å ta med matpakke. Vi har en frokostbufé. Vi har stort sett varme lunsjer hver dag. Hvis ikke, er det hjemmebakt brød, sier Kathy Dayvary Larsen. For mattilbudet betalerer foreldrene 400 kroner ekstra i måneden.

Barnehagen åpnet i fjor og har fire avdelinger. Av 18 ansatte er det åtte barnehagelærere, to på hver avdeling. I tillegg har de en student og en barnevernspedagog.

- Vi ligger langt over normkravet, når det gjelder kravet om fagpersoner, sier styreren og forteller om sterk satsing på det faglige i Espira-systemet med kurs og kompetanseheving i alle ledd.

- Og når noen er på kurs, har jeg midler til å sette inn vikarer, understreker hun.

Barnehagen får godt skussmål fra FAU-leder Annikken Hamran Fjellbekk, som har en tre år gammel gutt i barnehagen:

- Vi er veldig godt fornøyd. Barna får variert og god mat, de ansatte er hyggelige, flinke og godt utdannete, og vi har godt innsyn i hva de driver med, forteller hun til Nettavisen.

- Rart av politikerne

- Vi synes det er trist at byrådet legger opp til mindre mangfold i barnehagetilbudet. Vi er mange aktører som driver gode og veldrevne barnehager i dag. Vi synes det er rart at politikerne tar for seg en bit av de privat drevne barnehagene og sier at disse får ikke være med videre. Lovverket skiller ikke mellom kommersielt og ideelt drevne private barnehager, påpeker Jens Schei Hansen i Espira Gruppen.

- Blir dette nå advokatmat?

- Det er det allerede. Byrådsleder Raymond Johansen har selv signalisert at kommuneadvokaten må se på dette, og vår bransjeorganisasjon PBL vil også se på det juridiske.

- Men dette vil ikke bety slutten for Espira i Torshovdalen eller noen av de andre barnehagene dere driver i Oslo?

- Nei, men vi vil ikke få lov til å åpne nye. Det er å skru tida tilbake i norsk barnehagepolitikk, hevder Schei Hansen.

- Jeg mener man i Norge har funnet en sunn måte å konkurrere på med enn blanding av privat og offentlig drift. Siden det er fast foreldrebetaling, faste tilskudd og lønning må skje etter tariff, er det på kvalitet vi m konkurrere for å vinne markedsandeler.

Kommentarer til denne saken