TROMSØ - BRANN 4-0:

ALFHEIM STADION (Nettavisen): Høgmo har fulgt hele Rushfeldts «reise» – fra han som 19-åring flyttet fra Vadsø til Tromsø for å ta fatt på studier for å bli lærer foran 1992-sesongen. Dette var også Høgmos første sesong som trener i Tippeligaen.

Til Tromsø for å studere
- Vi visste jo om ham, og vi visste at han flyttet hit, så det var ikke helt tilfeldig at han havnet i denne klubben. Første gang han fikk vist seg fram for alvor, var i en treningskamp på Strindheims kunstgressbane mot Rosenborg. Etter kampen kom Nils Arne Eggen bort til meg og spurte «hvor i herrens navn har dere fått tak i han derre¿», forteller Høgmo.

Resten er – bokstavelig talt – historie.

31. mai 1992 scoret han sitt første toppseriemål – på Alfheim – mot Start med Frode Olsen i mål. Og da han 29. mai 2011 kunne tangere Harald Martin Brattbakks scoringsrekord, gjorde han det overlegent.

*Scoring 166 – 1-0 – scoret han ved høyre fot.
*Scoring 167 – 2-0 – scoret han med venstre fot.
* Scoring 168 – 3-0 – scoret han med hodet.

- At han varierer på den måten, forteller at han er en fantastisk avslutter, mener Høgmo, som mener Rushfeldt er mannen som fortjener en statue foran klubbens arena.

Det beste vi har¿
- Ja, om det er noen som fortjener en statue, så er det Sigurd. Han er det beste vi har – den beste representanten for TIL, for Tromsø, for Vadsø, for Nord-Norge, for norsk fotball og idealet om systematisk, hardt arbeid over tid. Han er et forbilde for alle som ønsker å nå langt i fotball, og spillere langt utenfor klubbens grenser kommer for å lære av måten han terper detaljer på, skryter treneren.

Hovedpersonen selv, er – som vanlig – langt mer beskjeden i sine beskrivelser.

- Om jeg ble rørt? Nei, jeg er ingen myk mann. Men jeg er veldig glad. Og lettet. Jeg har hatt denne scoringsrekorden som målsetting ganske lenge, og er veldig lettet over at jeg endelig har klart å sette den, sier han.

- Du la allerede i vinter planer om å sette rekorden i dag mot Brann?

- Nja. Jeg hadde et ønske om å få slettet scoringsrekorden før ferien. Det har jeg klart. Nå har jeg mulighet til å fokusere på andre mål. Om en måned skal vi ut i Europacup. Jeg ønsker at vi skal klare å nå langt der. Og så ønsker jeg at vi skal fortsette å prestere godt i serien¿

Mål om gull og Ian Wright
Det ønsket – og drømmen om et historisk seriegull til Ishavsbyen – fremstår ikke fullstendig urealistisk på en dag der toppkollega Brann tidvis ble utspilt, og der til og med Tom Høgli noterte seg for sin første scoring – etter 133 toppseriekamper uten nettkjenning.

- La gå at det var et straffespark, men det betyr faktisk en del at vi har flere spillere som noterer seg med scoringer, og at vi har så mange spillere bak Sigurd som er i utvikling, sier Høgmo, og nevner Mos, Kara, Ruben Yttergård Jenssen, Thomas Drage og Remi Johansen som eksempler på den nye generasjonen.

- Jeg har ikke sagt at vi har som klart mål å ta gull. Men vi har en gruppe som utpreger seg ved å ville bli bedre – hele tiden – akkurat som Sigurd. Det er fantastisk artig å gå på jobb sammen med slike folk, skryter Høgmo.

Helgens æresgjest i Tromsø, Manchester City-spilleren og tidligere verdensmester Patrick Vieira, ser ingen grunn til å dempe forventningene til Tromsø.

- De fremstår veldig godt organisert og kunne vunnet med både seks og sju mål ut fra hvor mange sjanser de skapte, sier Vieira, som også har noen nye delmål klart for seg for Sigurd Rushfeldt.

- Jeg har jo spilt sammen med noen dyktige målscorere selv, fra den gangen jeg spilte i Arsenal. Kanskje kan han (Rushfeldt) prøve å tangere rekorden til Ian Wright. Han scoret 185 mål for Arsenal, smiler franskmannen – som tror det er litt for langt fram til Thierry Henrys eventyrlige 226 mål.

Hjem for å slikke sår
Brann-trener og erklært Arsenal-supporter Rune Skarsfjord, sier seg ikke enig med den tidligere Arsenal-kapteinen Vieira om Tromsøs dominans.

- Jeg mener vi var det beste laget i første omgang. Da dominerte våre spillere midtbanen. Vi burde fått det første målet, men i stedet går Tromsø opp i ledelsen rett etter vår kjempesjanse, forklarer han.

Andreomgangen har han derimot ingen god forklaring på, og nå må han hjem til Bergen og slikke sår. For ikke nok med at Rodolph Austin er opptatt med Gold Cup. I tillegg kan skaden til lagkaptein Erik Mjelde bli langvarig.

- Jeg har pådratt meg en skade i kneet, og sannsynligvis er det en leddbåndsskade, forklarer han.

HTML EMBED