Gå til sidens hovedinnhold

- Sikringen gikk totalt for Ole Einar

Skiskytterkongen har vonde stafettminner fra Kontiolahti.

KONTIOLAHTI (Nettavisen): Året var 1999. Stedet var dypt i de finske skoger, nærmere bestemt Kontiolahti. Det var duket for VM-stafett.

32 år hadde gått siden Norge sist vant en VM-stafett i skiskyting, tilbake i 1967, men nå var sjansen der igjen. Norge var på full fart tilbake i verdenstoppen og ledestjernen, han het Ole Einar Bjørndalen.

Før stafetten hadde legenden fra Simostranda fått med seg en bronse fra mesterskapet i Kontiolahti, men det var på stafetten Norge hadde gull i sikte. Med seg på laget hadde Bjørndalen broren Dag Bjørndalen, samt profilene Halvard Hanevold og nylig NRK-aktuelle Frode Andresen.

Fem strake bom
32 år er lenge for en stolt nasjon å vente på gull, men da Hanevold kun brukte ett ekstraskudd på første etappe, så det bra ut. Storebror Dag Bjørndalen gikk en plettfri etappe og skjøt feilfritt. Frode Andresen gjorde også jobben. Han knotet litt, og trengte noen ekstraskudd, men leverte.

Deretter sendte han Ole Einar Bjørndalen ut i klar ledelse. Alt så ut til å gå veien, men så var det duket for Bjørndalens første liggende skyting.

Én bom, to bom, tre bom, fire bom og fem bom. Folk trodde ikke sine egne øyne. Håpet levde fortsatt, men da Bjørndalen serverte to nye bom på den stående skytingen, var gullsjansene borte for Norges lag.

Hviterussland snek seg foran og tok steget opp øverst på pallen i Kontiolahti. Russerne tok seg også inn foran, Norge fikk bronse.

- Sikringen gikk
Bjørndalen har senere, i flere intervjuer, snakket om det som skjedde i de finske skoger den gang som en av karrierens aller største nedturer.

- I 1999 gikk sikringen totalt for Ole Einar. Norge skulle ta det første gullet på 32 år. Ole Einar hadde matchball og skjøt fem bom. Det hele ble ødelagt der og da, minnes TV2-ekspert Ole Kristian Stoltenberg.

Lørdag er det igjen duket for VM-stafett i finske Kontiolahti. 16 år har gått siden Bjørndalens tunge dag og mye har skjedd i mellomtiden.

- Han har noen vonde minner derfra, men jeg tror ikke han forbinder dem med Kontiolathi nå. Det var en skjev serie. Det ligger nok ikke i hjernebarken hans lenger, sier Stoltenberg til Nettavisen.

Ventet 38 år
Først seks år senere, i 2005, kom endelig det første VM-gullet siden 1967 på stafett for de norske herrene. Bjørndalen gikk selvsagt ankeretappen den gang, også.

Siden har Norge blitt en stormakt på stafett og i VM-sammenheng har nasjonen vunnet i de fire siste mesterskapene, sist i Nove Mesto i 2013. Da gikk Bjørndalen, Henrik L'Aabée-Lund, Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen på det norske laget. Den gang gikk Bjørndalen førsteetappen.

Det gjør han også når Norge stiller til start lørdag. Med på laget har han Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø og nevnte Hegle Svendsen.

Stoltenberg tror ikke tanker om fadesen fra 1999 er med Bjørndalen på startstreken og på førsteetappen ute Finlands mørke skoger lørdag.

- Det var nok en av hans tyngre dager på jobb, det der. Ole Einar har opplevd mye og vunnet mange gull siden den gang. Det blir noen smeller, men de er nok ute av bevisstheten hans.

Under VM i 1999 hadde Bjørndalen kun ett VM-gull fra tidligere i karrieren. Til 2015-VM kom han med 19 VM-gull i bagasjen.

41-åringen har også blitt olympisk mester sju ganger (åtte ganger totalt) siden Kontiolahti-VM i 1999. I tillegg har han samlet opp en rekke sølv- og bronsemedaljer fra diverse mesterskap opp gjennom årene.

Den siste revansj?
Grunnen til at Bjørndalen, når han en dag legger opp, kommer til å stå igjen som én av tidenes idrettsutøvere, mener Stoltenberg er enkel.

- Det handler vel om at han de siste 25 årene har brukt hver eneste dag til å bli litt bedre enn han var dagen før. Han gjør alt så nøye. Det er en stor mengde riktige valg. Det er veldig imponerende, men det forbauser meg ikke at han klarer det, mener TV2-eksperten om superveteranen.

- Han er dedikert og nøye med ski, utstyr og restitusjon. Han er nesten aldri syk i forbindelse med mesterskap, selv om han hadde litt dårlig mage under stafetten i OL i fjor. Han er ekstrem og har ofret mye.

Skulle Bjørndalen og Norge vinne i Kontiolahti lørdag, vil det bli superveteranens 20. VM-gull i karrieren og hva ville vel passe bedre enn å få revansj på stedet der han har opplevd én av sine få store nedturer?

P.S. Deler av VM i 1999 gikk i Oslo på grunn av kulden i Kontiolahti, men stafetten under mesterskapet gikk av stablene i Finland.

Herrestafetten starter lørdag klokken 17.15.

Kommentarer til denne saken