BLOMQUIST (Nettavisen): Mandag klokken 18.00 smalt startskuddet hos auksjonshuset Blomquist. For første gang i norgeshistorien var det duket for en privat vinauksjon.

Flere hundre nordmenn tok plass i de ærverdige lokalene i Oslo sentrum, og utstyrt med hver sin nummererte «spade» ble det kjempet hardt om å få klørne eksklusive flasker til titusenvis av kroner literen.

Arrangørene uttalte tidligere i dag at de regnet med at det ville ta cirka fire timer å auksjonere ut de 1600 flaskene.

Les egen sak: Ser du hvilken som er mest verdt?

Enkelte av budgiverne gjorde imidlertid «rent bord» allerede den første timen. En av dem var bergenseren Simon Simonnæs (40).

Simonnæs er investor, mangemillionær - og nå lykkelig eier av 36 flasker vin. Prislappen: 200.000 kroner. Cirka...

Bygger vinkjeller
Med 6 flasker Chateau Margaux (2004) OWC, 6 flasker Chateau Margaux (2001) OWC, 3 flasker Chateau Latour (2006), 6 flasker Chateau Latour (2005), 6 flasker Chateau Latour (2004), 3 flasker Chateau Latour 2003, 6 flasker Chateau Latour 2006 og to stykk MAG Chateau Latour (1967) har 40-åringen sikret seg mye godt i glasset - eller på kjøl - i årene fremover.

- Jeg holder på å bygge vinkjeller, sier en ordknapp Simonnæs til Nettavisen på vei ut fra Blomquist. Forespørselen om å stille på et bilde med sin «lykkespade #249» avslår han høflig.

- Hva tenker du om å akkurat ha brukt 200.000 på vin?

- Jeg driver flere restauranter i Bergen, blant annet Sumo. Noe skal gå til denne vinkjelleren i denne restauranten, mens resten er til privatbruk. Det er viktig å bringe litt vinkultur til Bergen, sier han og ler.

- Også skal ha få kjeft, skyter hans kvinnelige kavaler spøkefullt inn før de to forlater lokalene.

Fløy 160 gjester til Marbella
Det imidlertid ikke første gang den 40 år gamle bergenseren slår på stortromma.

I sommer fløy han, ifølge BT.no, 160 bursdagsgjester til Marbella i forbindelse med sin 40-års feiring. Her fikk de feste fra seg i fem dager. Artister som Bjørn Eidsvåg, Marion Ravn og Lars Vaular var hyret inn.

Ifølge samme avis slo Simonnæs seg opp da han grunnla Bergen Vaktvesen, senere Vaktvesenet. Selskapet ble solgt til Securitas i fjor, og Simonnæs satt igjen med rundt 20 millioner kroner etter salget. Totalt tjente han rundt 55 millioner kroner i 2012.

- Jeg hadde jobbet deltid som dørvakt hos Olav Thon under studiene. Nå ville de starte et eget vaktselskap i Bergen, etter modell fra Oslo. Jeg sa ja, og satset alt jeg eide. Det vil si 25 000 kroner til aksjekapital. Den avgjørelsen har jeg aldri angret på, har bergenseren tidligere uttalt til BA.no.

25.000 kroner flaska
De to dyreste enkeltflaskene som skal under hammern i kveld er en Roumier Musigny Grand Cru 1996 og en Chateau Petrus 1950. Begge har en prisantydning på 25.000 kroner. Prisantydningen er satt etter forespørsel på vinen.

Vinmonopolets Arnt Egil Nordlien fortalte til Side2 tidligere i dag at Vinmonopolet har jobbet i flere år får å få alle tillatelser på plass.

- Vi har jobbet med dette siden 2008, men det måtte en lovendring til før vi kunne starte, sa Nordlien. Den kom i 2012, og da valgte Vinmonopolet å utlyse en anbudsinnbydelse og Blomquist gikk av med seieren.

PS: Ingen av vinkjøperne fikk smakt eller tatt med seg varene hjem. Årsaken er den norske alkoholloven, som slår fast at polvarer må hentes i polets åpningstider, altså mellom 10.00-18.00 på hverdager.