Hongkong (NTB-AFP/Nettavisen): Hongkongs myndigheter sendte ut et reiseråd der det ble advart mot enhver reise til Filippinene, og reiseselskaper kansellerte alle turer til landet, som er en av de mest populære destinasjonene i Asia.

- Måten dette ble håndtert på, særlig utfallet, er svært skuffende, sa Hongkongs øverste leder Donald Tsang mandag kveld.

Mens politiet i Manila forsvarte seg, klagde Tsang over at han hele dagen mens dramaet utfoldet seg, ikke hadde greid å få kontakt med Filippinenes president Benigno Aquino.

Åtte drept
Kinas utenriksminister Yang Jiechi ringte til sin filippinske kollega for å uttrykke kinesiske myndigheters sjokk og kreve en grundig etterforskning. I Manila krevde Kinas ambassade at filippinske myndigheter tar konkrete skritt for å sikre at kinesiske borgere i landet er trygge.

Avisene i Hongkong var tirsdag fulle av grufulle bilder av kaoset da filippinsk politi stormet bussen og åtte av de 22 turistene fra Hongkong, ble drept i kuleregnet.

Gisseldramaet ble først avsluttet etter tolv timer. Da kastet politiet tåregass inn i bussen, og en skarpskytter skjøt og drepte gisseltakeren Rolando Mendoza (55), som var en oppsagt politimann utstyrt med automatgevær.

Krever svar
En av de løslatte gislene, identifisert som Mrs. Leung, mistet ektemannen i gisseldramaet. Nå retter hun krass kritikk mot politiet, og krever et svar på hvorfor spesialstyrkene brukte så lang tid på å iverksette en redningsaksjon, skriver The Times.

- Det er for sent. Hvorfor var det ingen som hjalp oss etter så mange timer, sa hun til en TV-kanal med base i Hongkong.

- Det var så mange mennesker på bussen, men ingen kom for å redde oss. Hvorfor? På grunn av penger? Ofret de så mange liv for penger? Vi var livredde i så mange timer. Jeg synes dette er grusomt, sa hun.

Gransker aksjonen
Politimyndighetene i Manila har forsvart seg med at de trodde at gisseltakeren skulle overgi seg til slutt, og dermed få til en fredelig løsning på gisseldramaet.

Men den filippinske presidenten Benigno Aquino tar selvkritikk, og har varslet en omfattende granskning av redningsaksjonen, melder BBC.

- Hvordan kan man være fornøyd når mennesker ble drept, sa presidenten på en pressekonferanse mandag kveld.

(©NTB)