Gå til sidens hovedinnhold

Siv i siget

Oslo: Frp gjør et kjempebyks i novembermålingen fra Opinion. Ap og Høyre faller mest.

Frp går fram hele 6,7 prosentpoeng og får 17,8 prosent oppslutning i Opinions novembermåling for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Partiet lå imidlertid helt nede i sumpen med katastrofale 11,1 prosent oppslutning i oktober.

Høyre går tilbake 3 prosentpoeng til 26,5 prosent oppslutning, mens Arbeiderpartiet fortsetter ferden ned med 3,3 prosentpoeng til 32 prosent oppslutning. Begge partiene ligger imidlertid fortsatt høyt i oppslutning. Etter terrorangrepene i sommer lå Ap uansett opp mot 40-tallet i oppslutning. Den effekten ser ut til å ha svunnet hen.

Av småpartiene er det Venstre som har det største utslaget og blir størst av de små med 1,9 prosentpoeng framgang til 6,7 prosent oppslutning.

Siv jubler
– Dette er veldig hyggelig, og medvinden fører til at arbeidslysten blir enda sterkere i Frp, sier partileder Siv Jensen til ANB.

Hun tror velgernes tilbakekomst fra en lengre nedtur skyldes at Frp har vært løsningsorienterte og tydelige i politikken. Hun skryter også av Frps stortingsgruppe, som skal ha lagt ned solid innsats den siste tiden.

– Først og fremst har vi løsninger for å demme opp for den økende kriminaliteten og voldtektsbølgen. Her er vi de eneste som er både tydelige og konkrete med forslag, sier Jensen, som både vil ha mer synlig politi i gatene og en rekke forebyggende tiltak. Hun mener også at partiet vinner på helsespørsmål, ettersom regjeringen driver med for mye «tullball» på den fronten.

Venter tålmodig
– Vi går fram på alle målingene de siste ukene, men vi vet bedre enn noen andre at det er hardt arbeid som ligger bak, slår Jensen fast. Når det gjelder regjeringsspørsmålet i 2013, nøyer hun seg med å si at hun vil vente tålmodig på at Venstre og KrF skal bestemme seg. Men hun setter åpenbart pris på det smule tøvær som har vært mellom de fire partiene på borgerlig side den siste tiden.

– Det er en sterk vilje til å finne et grunnlag for en ny regjering, konstaterer Jensen.

Flertall for skifte
– Høyre ligger fortsatt høyt på denne målingen. Dessuten er det positivt at det blir et styrket mandat for regjeringsskifte, sier Høyre-leder Erna Solberg. De fire borgerlige partiene ville fått hele 95 mandater hvis denne målingen var stortingsvalg. De rødgrønne ville fått 73.

– Derfor er det bra at også Frp og Venstre vokser. Det gir et klart signal om at velgerne ønsker regjeringsskifte, sier Solberg.

Aps partisekretær Raymond Johansen registrerer at det er stor kamp om velgerne, men at hans parti fortsatt ligger relativt høyt. Han sier han blir ekstra motivert bare ved tanken på en blåblå regjering i 2013.

– Men det finnes fremdeles ikke noe klart regjeringsalternativ på borgerlig side. Det rødgrønne alternativet hadde både felles budsjett og plattform lenge før valget i 2005, sier Johansen, som også mener sentrumspartiene har mer til felles med Ap enn med Frp.

Lojale i Høyre
Bakgrunnstallene i målingen viser at Høyre har de mest lojale velgerne. Ni av ti blant dem som stemte Høyre ved stortingsvalget i 2009 holder fast ved Erna Solbergs parti. Nesten hver femte tidligere Frp-velger har gått til Høyre. SV har en lojalitet på under 60 prosent og lekker i to retninger; både til Venstre og Arbeiderpartiet. Under halvparten av de tidligere Sp-velgerne holder fast ved dette partiet, som lekker i alle retninger til Rødt, Høyre og Venstre.

------------------

FAKTA: Tallenes tale
Opinions partibarometer for november har fanget opp perioden 6. til 13. november. Tusen personer er telefonintervjuet. 78 prosent har avgitt partipreferanse som fordeler seg slik (endring fra måneden før i parentes):

Ap 32,0 prosent (tilbake 3,3)

SV 4,6 prosent (tilbake 0,5)

Sp 4,5 prosent (fram 1,2)

Høyre 26,5 prosent (tilbake 3,0)

Frp 17,8 prosent (fram 6,7)

KrF 5,2 prosent (tilbake 0,4)

Venstre 6,7 prosent (fram 1,9)

Rødt 1,6 prosent (tilbake 0,2)

Andre 1,2 prosent (tilbake 0,6) (ANB)

Kommentarer til denne saken