Gå til sidens hovedinnhold

Siv Jensen oppfordrer kommunene til å torpedere Syria-avtalen

Ber kommunene si nei til å ta i mot flyktninger fra Syria.

Frp-leder Siv Jensen ber kommunene si nei til å ta imot flyktninger fra
Syria og oppfordrer dermed kommunene til å torpedere Syria-avtalen.

– Ingen skal føle seg presset. Si klart nei i alle landets kommuner til å ta imot flere flyktninger, sa Jensen da hun talte i under Frps valgkampåpning i Ålesund lørdag, melder TV 2.

Stortinget har vedtatt at Norge skal ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste tre årene. Avtalen ble inngått mellom alle de politiske partiene på Stortinget unntatt Fremskrittspartiet og SV.

– Det er opp til kommunene å gjennomføre dette. Mange har uttrykt at dette er en utfordring. Jo flere kommuner som sier nei til å bosette, jo større mulighet er det for at denne avtalen ikke kan gjennomføres, sier Siv Jensen til TV 2.

Sterke reaksjoner
Frp-lederen ber dermed kommunene om å motarbeide en avtale som regjeringspartner Høyre har stilt seg bak. Utspillet får SV-leder Audun Lysbakken til å reagere.

– Dette er ren sabotasje av deres egen statsminister. Høyre har stilt seg bak avtalen og har lovet at regjeringen skal gjennomføre den. Her undergraver Jensen autoriteten til Erna Solberg, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

– Jeg kan ikke huske sist en finansminister noensinne ba noen sabotere et stortingsvedtak som egen regjering har ansvaret for å utføre, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB.

Venstre-leder Trine Skei Grande bruker samme begrep og sier Jensen saboterer solidariteten som hun mener stortingsvedtaket uttrykker overfor flyktninger fra Syria.

– Det er viktig å få avklart om Solveig Horne med dette er avsatt som ansvarlig statsråd og om regjeringen likevel ikke vil gjennomføre Stortingets vedtak, sier hun.

Hareide er «særdeles skuffet» over Frp-lederen og forutsetter at partiet følger opp Stortingets vedtak.

– Hvis ikke må Frp tre ut av regjeringen, sier han. (©NTB)

Kommentarer til denne saken