Gå til sidens hovedinnhold

- Sjåførene fryktet for sikkerheten

Ambulansetjenesten som undersøkte Ali (37) overlot frakten til politiet for egen sikkerhet, men ledelsen avviser rasisme og behandlingsfeil.

(iOslo.no) R&B-stjerne Kohinoors kjæreste Ali (37) ble mandag nektet å bli med i ambulansen med en alvorlig hodeskade.

I en pressekonferanse på Ullevål universitetssykehus onsdag benekter ambulansetjenesten at Ali var utsatt for rasisme da personellet nektet ham å bli med. Samtidig bekrefter ledelsen at lydloggen viser fornedrende språkbruk mot mannen.

Ali ble slått kraftig i ansiktet, og slo bakhodet i asfalten, slik at han mistet bevisstheten. Da ambulansen kom våknet Ali, og han ble bedt om å reise seg. Da tisset han på seg, og ifølge flere kilder skal han også ha tisset på sykebilen og på en av ambulansepersonellets sko.

«Jævla svin», «tulling» «toget har gått for vedkommende» er sitater som er hentet fra lydloggen.

Ifølge det iOslo.no kjenner til er det siste uttrykket slang for at ambulansetjenesten da ber politiet ta over.

Under pressekonferansen onsdag fremholdt ledelsen at det var en sikkerhetsvurdering som lå til grunn for at ikke Ali ble tatt med i ambulansen.

- Stemningen på stedet ble vurdert som vanskelig. De kan ikke ta utagerende personer med tvang, det må vi overlate til politiet, sier Bjørn Karr, avdelingssjef for amulansetjenesten til iOslo.no.

Karr er trygg på at den medisinske undersøkelsen ble foretatt forsvarlig, men beklager ordene som falt.

- I etterpåklokskapens lys kunne vi gjort tingene annerledes. Gledelig nok reagerer publikum på slike situasjoner. Vi må akseptere den negative omtalen vi får i en slik situasjon, sier han.

Beklager språkbruken
Ledelsen for ambulansetjenesten beklaget onsdag hendelsen.

- Vi har snakket med endel vitner, vi har hørt på de som har stått fram i media, og vi har gått gjennom lydloggen. Vår gjennomgang viser at det vitnene har sagt er riktig, og vi beklager veldig denne språkbruken, sier divisjonsdirektør ved Prehospital divisjon Arild Østergaard.

- På Ullevål som sykehus har hver 6. ansatte ikkevestlig bakgrunn, derfor vil vi ta sterk avstand fra påstander om rasistiske holdninger, det er det ikke grunnlag for å si. Men det er endel språkbruk vi vil ta tak i. Det vil ligge til grunn for videre behandling, sier han.

De to ambulansemennene, som begge har lang erfaring, er tatt ut av tjeneste.

- Ble det foretatt en medisinsk undersøkelse av pasienten på stedet?

- Så langt viser journalen at det ble gjort en medisinsk vurdering. Det vil bli nærmere beskrevet i saken som skal til fylkeslegen

- Korrekt vurdering
- Hva besto den medisinske undersøkelsen i?

Det ble tatt puls, og det ble sjekket åndrett og bevegelse i ekstremiteter, samt pupillestørrelse. Det er den normale undersøkelsen ved alle tilfeller, sier seksjonsoverlege Anne-Cathrine Braarud Næss.

- Er det da en grov feilvurdering når han viser seg å være så dårlig?

- Symptomene er generelle, og vi måler bare tilstanden der og da. Kort tid etter skaden behøver ikke pasienten ha noen symptomer i det hele tatt. De kan utvikle seg på noen minutter, timer eller dager. Utfra målingene har de gjort en korrekt vurdering, sier hun.

- Men hvis det er snakk om hodeskade, er det ikke da viktig at pasienten tas inn for en nærmere sjekk?

- Det er slik vi gjør det i veldig mange situasjoner, vi har ikke funnet det uansvarlig, sier Braarud Næss.

- Hva er den konkrete årsaken til at personen ikke ble tatt med?

- Vi vurderte det dithen at det ville være hensiktsmessig å avtale med politiet om transport. Det er ikke uvanlig i denne typen hendelser, det vil vi gå nærmere gjennom våre undersøkelser, sier Anne-Cathrine Braarud Næss, seksjonsoverlege.

Ambulansen ankom stedet der Ali ble slått ned 17.13. 17.21 forlot de stedet, og to minutter senere ble Ali fraktet i taxi til Legevakten.

Han lå i kunstig koma i respirator tirsdag etter en operasjon for hjerneblødning, men ble vekket opp onsdag formiddag. Det ledet til en rask forverring av tilstanden, og han er nå tilbake i respiratoren. Ifølge familiens talsmann tåler ikke kroppen hans å kobles fra maskinen ennå.

Les flere nyheter på iOslo.no

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler