Gå til sidens hovedinnhold

- Sjansen er 0,01 promille

Ikke engang spillerne tror på et EM-mirakel tirsdag kveld.

ULLEVÅL (Nettavisen): 19 år etter 10-0-seieren til Drillos I mot San Marino på Ullevaal Stadion, kommer Kypros på besøk til det norske landslagets hule.

Mye har endret seg siden den septemberkvelden i 1992, da Norge herjet så kraftig at selv småvokste Erik Mykland scoret med en heading.

Ikke minst har Kypros blitt et bedre fotballag.

Kypros har dessuten aldri vært like dårlig som San Marino, som faktisk tapte 0-11 så sent som i september (mot Nederland).

- Vi går til kampen for å vinne og så får vi ta opptelling etterpå. Det blir veldig vanskelig, innser Christian Grindheim.

Ti mål og tre poeng bak
Norge må vinne mot Kypros samtidig som Danmark slår Portugal – og i tillegg må Norge ta igjen portugiserne på målforskjellen. Hvis Danmark slår Portugal 1-0, må Norge vinne 9-0. Og dette er bare for å gå videre til omspillduell mot et annet toerlag.

- Jeg tror den kampen i Parken ender uavgjort, skal jeg være ærlig, sier Grindheim til Nettavisen.

- Men det er heller ikke usannsynlig med 1-0 i Parken?

- Nei, det er det ikke. Men det er lenge siden noen scoret ni mål i kvalifiseringen; det er kun San Marino som har sluppet inn så mange mål i det siste.

- Kan slippe oss løs
Grindheim ser heller på tirsdagens avsluttende EM-kvalifiseringskamp som en mulighet til å spille med lave skuldrer og stor frihetsfølelse.

- Det er 0,01 promille sjanse for at vi går videre. Vi går nok litt avslappet ut, vi kan slippe oss mer løs. Det har ikke noe å si om vi vinner eller taper. Jeg tror folk kan kose seg litt mer, at det ikke er press, sier FC København-spilleren.

Og legger ettertenksomt til:

- Det kan jo selvfølgelig slå begge veier.

Nedbrutt i Danmark
Sjansen for å kvalifisere seg til sluttspillet i Polen og Ukraina forsvant med tapet for Danmark i Parken forrige måned. Det var her den siste nødvendige spikeren ble hamret på plass i kisten.

- Det var veldig skuffende med den kampen i Parken. Det er greit å tape en kamp, men måten vi tapte på, var veldig skuffende. Jeg var ikke nedbrutt av å tape. Jeg var nedbrutt av å tape på den måten.

- Det er ikke tid til mange mesterskap i en fotballkarriere.

- Nei, det er ikke det. Det begynner å haste for meg også. Jeg er ingen unggutt lenger. Det hadde vært greit med et sluttspill før jeg gir meg.

Lærerambisjoner
Christian Grindheim er blitt 28 år gammel. Han har deltatt i tre kvalifiseringer med Norge.

I kvalifiseringen til EM i Østerrike og Sveits i 2008, endte Norge på tredjeplass i sin gruppe – bare ett poeng unna en sluttspillplass. Norge ble nummer to i sin gruppe i kvalifiseringen til VM i 2010. Og nå går det altså mot en ny tredjeplass.

- Jeg tror jeg har én sjanse igjen, sier Grindheim til Nettavisen.

Han ser med andre ord ikke for seg å spille fotball langt ut i 30-årene. Grindheim vil hjem til Haugesund når karrieren tar slutt, og håper da å kunne jobbe som lærer på fotballgymnaset der.

- Det er det jeg har lyst til, i alle fall. Så får vi se om det går i orden.

Kommentarer til denne saken