Gå til sidens hovedinnhold

Sjefen vet ikke at du er syk

En av fire norske bedriftsledere har ikke oversikt over sykefraværet, viser en Proffice-undersøkelse.

Undersøkelsen, som er gjennomført av Visendi på oppdrag av bemanningsselskapet Proffice, ble presentert på en pressekonferanse i Oslo mandag av administrerende direktør i Proffice, tidligere stilhopper Per Bergerud. 23 prosent av 1278 spurte bedriftsledere i Norge sier at de ikke har oversikt over korttidsfraværet og bruk av egenmeldinger i bedriften.

- Det er et overraskende høyt tall, sier Bergerud til Nettavisen.

Et overraskende høyt tall

- Tror du de samme bedriftslederne har like dårlige rutiner på andre områder i bedriften?

- Ingen røyk uten ild, men jeg tror problemet i stor grad gjelder små bedrifter. I de fleste store bedrifter er jeg sikker på at de har kontroll på sykefraværet, sier Bergerud.

I Danmark og Finland har bedriftslederne enda dårligere kontroll. Her sier henholdsvis 55 og 47 prosent av bedriftslederne at de har oversikt over korttidsfraværet.

Unge mest syke
Undersøkelsen fokuserer på sykefravær og arbeidsmoral. Bedriftslederne oppgir at spesielt tre grupper har lavere terskel for å være borte fra jobben:

HTML EMBED

Ansatte under 35 år, ifølge 70 prosent av de spurte bedriftslederne.

HTML EMBED

Småbarnsforeldre - 46 prosent.

HTML EMBED

Kvinner - 32 prosent.

Også ansatte som har svart på undersøkelsen peker ut de samme gruppene og mener de har lav terskel for å melde seg syke: Unge under 35 år (65 prosent av de ansatte), småbarnsforeldre (36 prosent) og kvinner (23 prosent).

- Rammer bedriften
Nesten en av to bedriftsledere mener at korttidsfravær rammer bedriftens lønnsomhet, mens en av to mener fraværet rammer øvrige ansattes arbeidsmoral og humør.

- 50 prosent av bedriftslederne har ansatte de egentlig ville ha kvittet seg med på grunn av fravær, sier Bergerud.

Bedriftslederne mener at bonusordninger (48 prosent av de spurte), lønnstrekk (37 prosent), holdningskampanjer (30 prosent) og hjemmekontor (19 prosent) kan redusere korttidsfraværet. Men hele 30 prosent av bedriftslederne mener at korttidsfraværet ikke er noe problem.

Spår økt ledighet
Bergerud mener at arbeidsledigheten er i ferd med å øke igjen. Han advarer særlig ufaglærte arbeidstakere om at de kommer til å møte hard konkurranse fra utenlandske arbeidere.

- Men mange er på jakt etter ansatte med spesialkompetanse innen helse og IT. Ingeniører er for tiden spesielt ettertraktet. Det er også stor etterspørsel etter vogntogførere- spesielt de med sikkerhetssertifikater, sier Bergerud.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken