TIPPELIGATIPSET: 6. PLASS - VIKING:
(I fjor: 5. plass)

Det er ingen hemmelighet at Viking sliter med økonomien. I slutten av januar kom det frem at Viking mangler hele 20 millioner på årets budsjett.

Derfor tvinges Stavanger-klubben til å tenke ungt og stiller i år med en oppsiktsvekkende ung tropp.

Med en snittalder på 22,1 år i troppen er det bare Stabæk som er yngre (sjekk fullstendig oversikt til venstre). Forrige sesong var snittalderen på Viking-troppen langt høyere: 23,5.

- Det er ekstremt lavt. Vi har ikke hatt noe annet valg, det er dette vi må gjøre. Vi må forsøke å bevise at det går. Det er naturligvis mye urutinert i denne troppen, men vi får ikke gjort så mye med det, sier Viking-treneren Kjell Jonevret til Nettavisen.

Med så mange spillere er en nedgang i snittalder på 1,4 år en ganske drastisk endring med tanke på erfaringen i laget.

Heldigvis for Stavanger-klubben er det ikke bare død og fordervelse i regnskapsbøkene. 1. mars kom nyheten om at Viking Fotball ASA skapte et overskudd på 3,8 millioner kroner forrige år, det første overskuddet siden 2007. Det ble gjort mulig gjennom flere profilerte spillersalg forrige sesong.

Mistet rutine
Viking har mistet en rekke svært rutinerte spillere siden forrige sesong. Blant andre har kaptein Indridi Sigurdsson vendt hjem til Island og ringreven Vidar Nisja har tatt turen til Sandnes Ulf. Også Steinthor Thorsteinsson og Magne Hoseth tilførte mye rutine til laget som nå er borte.

- Før forrige sesong var vi mer sikre på at det ville bli en bra sesong, for da hadde vi såpass mange etablerte Tippeliga-spillere. Det har vi ikke i år, fortsetter svensken, som begynner på sin fjerde strake sesong som Viking-trener.

Sigurdsson var en god kaptein for Viking forrige sesong, men Jonevret har gode alternativer til akkurat den rollen. Han forklarer at det er en rolle Iven Austbø og André Danielsen er naturlige arvtakere til.

Når Nettavisen spør om det er noen spillere han kunne tenke seg inn eller hvilke posisjoner han ønsker å forsterke, er svaret kort:

- Jeg er ganske lei av det her, jeg gidder ikke drømme om spillere som vi ikke får.

Å snakke om troppen generelt er noe Jonevret ikke er spesielt interessert i. Han understreker imidlertid at det blir en mer uforutsigbar Viking-utgave vi får se denne sesongen.

- Jeg tror ikke klubbene har så god kontroll på oss og ekspertene virker å ha vanskelig for å tippe oss. Dette tror jeg blir en spennende sesong, sier Viking-sjefen.

Supporterne virker entusiastiske med tanke på den unge alderen, forteller supporterleder for Vikinghordene, Tommy Nærland. Flere av spillerne kommer fra Rogaland og vil trolig få en del spilletid ved skader denne sesongen.

Nye nigerianere
Nok en gang har Stavanger-klubben sett til Afrika og Nigeria for forsterkninger. Der har de hentet to spillere som de håper vil få en like god utvikling som fjorårets to kjøp, Abdullahi og Adegbenro. De nye heter Anikepeno Udo og Usman Sale Hassan.

- De nye er ikke ferdige Tippeliga-spillere, de har et stykke å gå og de jobber på bra på treninger for å få det til. Det finnes et stor potensial i begge, mener Jonevret.

Udo har markert seg i flere treningskamper denne vinteren og har scoret totalt tre mål i treningskampene. Viking har mistet de to mestscorende spillerne fra forrige sesong i Jon Dadi Bödvarsson og Veton Berisha, men Jonevret har god tro på erstatteren Udo og nysignerte Patrick Pedersen.

- Men vi har ingen som garanterer 15 mål eller mer denne sesongen heller, sier Jonevret.

53-åringen sier at hans mål er å «forstyrre de i toppen og henge med så lenge som mulig». Han tror gullkampen står mellom fire lag: Molde, Strømsgodset, Odd og Rosenborg.

Viking åpner årets sesong i hovedstaden og gjester Vålerenga neste mandag. Kampen vises på TV 2 Sport Premium 4.

Nettavisens vurdering:

Kjell Jonevret tar fatt på sin fjerde strake sesong som Viking-trener og er med det den treneren som har sittet nest lengst i Tippeligaen per nå - slått kun av Dag-Eilev Fagermo i Odd.

Jonevret og Viking har virkelig blitt en solid match og den karismatiske svensken ledet laget til en godkjent femteplass forrige sesong. Forutsetningene er fortsatt ikke de beste rent økonomisk for Viking og Jonevret mistet to nøkkelspillere i de Lanlay og Berisha midt i forrige sesong. Derfor viser det tegn til tilpasningsdyktighet å likevel presse gode resultater ut av dette Viking-laget.

Det største ankepunktet mot Viking forrige sesong var deres ustabile natur. De kunne ha strålende og elendig prestasjoner rett etter hverandre. Men med Jonevret som kontinuitetsbærer over flere år, er i det minste noe stabilt i Stavangers stolthet.

På keeperplass har Jonevret plutselig to gode målvakter å velge mellom. Iven Austbø spilte samtlige kamper forrige sesong og gjorde sine saker tidvis glitrende. Han leverte på et stabilt godt nivå gjennom hele sesongen.

I tillegg har Pål Vestly Heigre kommet tilbake fra lån i Tromsø, der han fikk sitt gjennombrudd forrige sesong. I treningskampene har Austbø vært klart mest foretrukket bakerst, men alternativet er meget solid.

Viking mangler hjertet av forsvaret fra forrige sesong etter at Indridi Sigurdsson forlot til fordel for Island. Han var en av Vikings aller beste spillere forrige sesong og etterlater et stort tomrom. Anthony Soares og Karol Mets ser ut til å danne stopperpar. Dette er spillere som holder et bra Tippeliga-nivå, uten å ha den samme kvaliteten som Sigurdsson. Joackim Jørgensen kan også hentes ned om det skulle være nødvendig, men det er heller ingen optimal løsning.

På backplass har de signert Claes Kronberg fra Sarpsborg, en spiller som kan brukes på flere posisjoner. Dansken er bunnsolid og nøt en god sesong for cupfinalistene i fjor, til tross for at han slet med skade på høsten. Kronberg er opprinnelig høyreback, men har der en knalltøff konkurrent i André Danielsen, som spilte samtlige kamper forrige sesong og leverte stabilt. Kronberg må sannsynligvis finne seg i å spille opptil flere posisjoner bak denne sesongen.

Kristoffer Haugen har startet brorparten av vinterens treningskamper på venstrebackplass. Haugen spilte også samtlige kamper forrige sesong og vil få mye tillit også i år, og Jonevret må si seg fornøyd med kvaliteten på backplass.

Vidar Nisja var i Viking i åtte år og var viktig i dem alle, men ble ikke tilbudt ny kontrakt før årets sesong. Også Makthar Thioune og Steinthor Torsteinsson har forlatt klubben siden forrige sesong. Det betyr at Jonevret må tenke nytt på midtbanen.

Abdi Ibrahim er hentet inn, den tidligere Manchester City- og Strømsgodset-spilleren vil tilføre mye kvalitet på midten og går rett inn som en nøkkelspiller. Han får trolig selskap av Bjørn Daniel Sverrison, en teknisk dyktig, men noe temposvak, islending som spilte bare tre kamper forrige sesong grunnet skadet.

Nykommeren Usman Sale er hentet fra Nigeria, på samme måte som Adegbenro og Abdullahi før forrige sesong. Sale kan spille blant annet sentral midt og vil trolig få sjanser her. Joackim Jørgensen kan også benyttes på midtbanen, noe han ble mye forrige sesong. Sale blir spennende å følge med på, men det er uvisst om han kan løfte dette Viking-laget på direkten.

Samuel Adegbenro ble en kjempehit forrige sesong og får trolig høyre midtbaneplassen relativt fast. På venstre kant er det mer åpent, men Zymer Bytyqi segler opp som en favoritt her. Unggutten var tidvis strålende forrige sesong, men må bli langt mer stabil om han skal bli en nøkkelspiller for Viking. De kan også bytte plass mellom seg, noe de gjorde forrige sesong med hell.

Ellers er unggutten Julian Ryerson verdt å følge med på. Han fikk to kamper for Viking forrige sesong og har en rekke landskamper på U-nivå, og har startet enkelte treningskamper i vinter. 97-modellen vil trolig få sjanser om Bytyqi ikke leverer.

Viking-treneren Jonevret uttalte før fjorårssesongen at han var svært usikker på hvem som skulle skåre målene deres. Også før denne sesongen er det utskiftninger på spissplass.

Patrick Pedersen er hentet fra islandsk eliteserie, der han ble toppskårer med 13 mål forrige sesong. Den store uttellingen har likevel uteblitt i vinterens treningskamper. Suleiman Abdullahi scoret åtte mål på 24 kamper fra start forrige sesong og imponerte tidvis stort. Likevel har han litt å gå på rent målpoengmessig.

Håpet er at Aniekpeno Udo skal levere det. 19-åringen kommer fra Nigeria før årets sesong og har allerede vist kvalitet i vinterens treningskamper, med tre skåringer. En kraftfull spiss som virkelig ser ut til å ha det fysiske i orden. Likevel: han kommer til et helt nytt land, kultur og språk, så det kan ta tid før han finner seg til rette.

Med Abdullahi, Udo og Pedersen friske og raske, vil Jonevret ha gode valgmuligheter på spissplass.

Totalt virker kvaliteten i denne Viking-oppstillingen å være bedre enn på lenge. De har erstattet spissene fra fjorårssesongen med gode alternativer og har tøff konkurranse på back, keeper- og spissplass. Før seriestart knyttes størst spenning til midtstopperparet. Her er de svekket fra i fjor og det er mulig å stille spørsmålstegn ved kvaliteten til de antatte førstevalgene.

Plusser:
+ Kjell Jonevret står for kontinuitet, forutsigbarhet og en klar lederstil
+ Mindre forventninger i forhold til tidligere sesonger
+ Mange lokale unggutter som kjemper om spilletid

Minuser:
- Tapet av fjorårets kaptein Indridi Sigurdsson blir et enormt savn, sammen med mye annen rutine
- Kvaliteten på midtstopperplass virker for dårlig
- Fortsatt sårbare for skader på nøkkelspillere

Vårt tips: Viking ender på 6. plass.

Se opp for: Julian Ryerson (19). Han fikk to innhopp for Viking i fjor og har spilt litt fra start i årets treningskamper. På forskjellige U-landslag har han spilt mye. Den anvendelige 1997-modellen kan fort få mye spilletid på enten back- eller kantplass denne sesongen.

Trener Kjell Jonevret om tipset:
- Det var realistisk! De fire pluss Vålerenga foran oss, bak dem er det relativt åpent.