Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk disse fartsdoningene!

Den ene kalles «Ferrari», den andre «Lynet».

ULLEVAAL (Nettavisen): Av alle de kloke tingene Ole Gustav Gjekstad gjorde som Larvik-trener, skal vi nå dvele ved to av dem:

For syv sesonger siden hentet han først Tine Rustad Kristiansen fra Fjellhammer, deretter Linn-Kristin Riegelhuth fra Furuset.

- Det Tine utrettet mot Larvik gjennom to oppgjør i sesongen 2001/02 var godt nok for meg. Vi slet voldsomt med farta hennes og for meg ble det med ett ganske tydelig at vi hadde behov for den typen spiller, sier Gjekstad til Nettavisen.

Trodde ikke på det
Tine husker godt telefonen fra den tidligere landslagsvingen Gjekstad.

- Det var mens jeg spilte i Fjellhammer. Telefonen ringte en dag: Ole ville ha en prat! Jeg må innrømme at jeg ble veldig overrasket. Jeg trodde ikke det var sant med en gang. Det var tross alt Norges beste håndballag som ringte, sier hun.

Til slutt valgte hun å legge usikkerheten om spilletid til side og hoppe ut i håndballeventyret.

- Vi tok en prat og til slutt havnet jeg i Larvik. Det har jeg ikke angret på i det hele tatt.

Takket ja dagen etter
Det gikk enda lettere å overtale Riegelhuth.

- Linn-Kristin har vært i Larvik i en del år hun også, det er vel oppe i fem sesonger. Da vi hentet henne hadde vi et møte den ene dagen, hun takket ja dagen etter. Så det gikk relativt fort, erindrer Gjekstad.

På grunn av toppfarten de to jentene holder, har de fått rimelig eksklusive kallenavn i håndballmiljøet. Tine kalles «Lynet» eller bare «K», mens Linn-Kristin lyder «Ferrari» eller «Linka».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Karl Erik Bøhn forklarer:

- Tine er Norges hurtigste. Dét er det ingen tvil om. Hun er et kvarter foran alle de andre. Det er lyn, ja. Linn-Kristin er hurtig hun også, men på de første meterne, er ingen hurtigere enn «Lynet», sier Larvik-treneren.

Troppen som reiser til EM i Makedonia inneholder i tillegg fotrappe spillere som Camilla Herrem, Kari-Mette Johansen og Heidi Løke.

Hardkjør i EM
Det bør derfor være gode muligheter til å løpe motstanderne i senk.

- Norge kommer til å ta de andre på tempospillet. Dessuten er det ingen andre som har et så godt trent landslag som Marit Breivik. Disse jentene kan løpe til de sulter i hjel. Du ser at noen av lagene ute i Europa har eldre, avdankede spillere som de setter opp én gang i uka. Men med 5-6 kamper på ti dager, slik det blir under EM, da er det sluttkjørt. Og det norske landslaget går aldri tomt, lover Bøhn.

Landslagstrener Marit Breivik er enige i at det ser bra ut med tanke på fartsfantomer i den norske troppen.

- Camilla Herrem har like stort tempo som Kari-Mette Johansen. Det betyr at vi kan holde et høyt tempo gjennom hele oppgjøret på venstrekanten. I tillegg er Heidi Løke og Tine Rustad Kristiansen kjappe spillere. Jeg føler vi har skrudd opp tempo et par hakk ved å hente inn disse tre, sier Marit Breivik til Nettavisen.

Ikke full effekt?
Men dersom Norge skal utnytte for eksempel «Larvik-effekten» til fulle, må nødvendigvis en del av de samme spillerne spille like mye forsvar som angrep for Norge.

- Hurtighet er veldig viktig i internasjonal håndball. Samtidig trenger man ikke bare fart til returløp, men også til kontringsspillet. Og skal må få utnyttet dette på beste måte, så må disse spillerne også brukes i forsvar. Det kommer nok bare tidvis til å skje på det norske laget, spår Gjekstad.

- Tine er for eksempel lik Gro Hammerseng på grunn av hurtigheten, men likheten stopper egentlig der. Hvis hun får være med i hele kontringsfasen vil vi få se hennes eminente måte å spille fri og sette i gang spillet på. Jeg tror uansett hun kan bidra, men hun blir nok mer en jokertype denne gangen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Linn-Kristin Riegelhuth er enig i at forsvarsspillet fremdeles kommer til å være Norges fremste våpen.

- Styrken som har ligget i bunnen i alle år, er det solide forsvarsspillet vårt. Dersom man alltid skal starte med avkast fra midten, så får man ikke kontringene. Å være bunnsolide i 6-0 og å erobre ballen enten direkte eller ved redning, har alltid vært viktig for oss, sier Larvik-profilen.

Scoret 21 fra vingen
På hver sin måte har «Lynet» og «Ferrari» satt sitt preg på norsk håndball den siste tiden. Riegelhuth satte ny scoringsrekord med 221 fulltreffere i 2007/08, mens Rustad Kristiansen laget 21 mål i samme kamp, da Larvik knuste Katarina Mostar i europacupen.

- Den kampen spilte jeg venstrekant og det var så å si kontra hele veien. Men det gikk ikke helt opp for meg etter kampen (mot Katarina Mostar i E-cupen) likevel: Har dette virkelig skjedd?

Nå har belønningen kommet: Hele førstesekseren til Larvik er med i troppen som reiser til Makedonia i starten av desember.

- Jeg synes det er kjempegøy. Det er en påminnelse til oss om at vi er heldige som spiler på et så bra lag i den hjemlige ligaen. Det er ikke alle lag som spiller med seks landslagsaktuelle spillere.

Om det blir offensivt fyrverkeri «à la Vestfold», blir opp til Marit Breivik å vurdere.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken