Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk fotballprofilenes nye prosjekt

- Både kameraet og kameramannen fikk seg en flytur.

JORDAL (Nettavisen): Mandag ettermiddag sto en rekke norske fotballprofiler overfor en uvant utfordring.

Amerikansk fotball og gutta i Oslo Vikings.

I et ordentlig ruskevær stilte Andre Bergdølmo, Ronny Deila, Petter Belsvik, Ibba Laajab og Bernt Hulsker opp for å lære de ulike teknikkene innenfor idretten. Bare to av dem klarte å fullføre økten på Vålerenga Trolls' hjemmebane - Jordal kunstgress i Oslo.

Bernt Hulsker hadde på forhånd bestemt seg for å ta rollen som mentor og coach for de andre profilene og holdt en oppildnet motivasjonsprat før treningen ble sparket i gang.

- Tåler ingenting
Mindre enn ett minutt ut i oppvarmingen forsvant Strømsgodset-trener Ronny Deila av banen. Den nybakte seriemesteren fra Drammen pådro seg en ordentlig strekk.

- Jeg tåler ingenting ting for tiden. Det var bevegelser som jeg ikke er vant til, og da smalt det i hofteleddsbøyeren, sa Deila til Nettavisen.

Gaute Moseby Engebretsen, som er en av landets mest erfarne spillere i amerikansk fotball, forteller at fotballprofilene klarte seg bra. Samtidig sier Engebretsen, som siden 1985 har han vært aktiv i klubben Oslo Vikings, at den største skuffelsen var seriemesteren Ronny Deila.

- Vi hadde store forventninger til Ronny Deila, som seriemester, men jeg skjønner at som seriemester går man inn i en egen atmosfære. Fysisk sett så han ut som en fotballspiller, men en strekk under oppvarmingen er vel ikke det man skryter mest av, humrer Engebretsen til Nettavisen.

- Fikk seg en flytur
Det var ikke bare spillerne det gikk hardt utover på banen. Da den tidligere storscoreren Petter Belsvik skulle hindre at Bodø/Glimts toppscorer, Ibba, løp forbi ham, kolliderte han i en av Viasats kameramenn. Det førte til at både fotografen og filmkameraet fikk seg en ordentlig flytur.

- Jeg skulle gjøre alt jeg kunne for å hindre at Ibba løp forbi meg og så tok han en retningsforandring, og det gjorde jeg også, og da gikk jeg rett i kameramannen og både han og kameraet fikk seg en flytur, forteller Belsvik til Nettavisen.

Han forteller samtidig at det var uvant å takle i amerikansk fotball.

- Det er uvant å takle i amerikansk fotball. I fotball bruker man skulderen, mens i amerikansk fotball bruker du armene og skuldrene rett fram, ikke fra siden, sier 46-åringen.

Ser likheter
Fotballprofilene var samstemte på at de hadde fått prøve seg i en meget hard og fysisk idrett, samtidig som de så flere likheter mellom fotball og amerikansk fotball.

- Det er som en blanding av håndball og fotball. Det er først og fremst relasjonsbiten og at det er et mål. Det er eksplosiv idrett, slik som fotball har blitt, det er ikke så mye utholdenhet, det er mer sprintere, forteller Deila til Nettavisen.

Kroppsbeherskelse og retningsforandringer var også likheter som ble trukket fram.

- At du må ha kroppsbeherskelse, du må være kvikk og du må kunne kjøre retningsforandringer både med og uten ball, sier Belsvik til Nettavisen.

Miniserie på Viasat
Opplegget på Jordal var i regi av TV-kanalen Viasat, som fra og med januar vil vise morsomme og lærerike klipp fra økten, som en oppkjøring til Super Bowl-finalen 2. februar 2014.

Klippene vil også bli vist her i Nettavisen.

Serien skal gi et morsomt skråblikk på amerikansk fotball, samtidig som man får en enkel innføring i en av verdens største idretter.

Gleder seg
Nå venter Super Bowl, som spilles første helgen i februar. Super Bowl er mesterskapskampen i National Football League, høydepunktet i amerikansk fotball i USA.

Rundt 110 millioner mennesker vil se finalen på TV. Blant dem er det også mange nordmenn.

- Jeg har sett Super Bowl et par ganger før og det skal jeg nok gjøre igjen i år også, forteller Belsvik.

André Bergdølmo forteller at han ikke vil spille noe mer amerikansk fotball selv, men han gleder seg til å følge mer med fra TV-stua.

- Jeg har sett mye amerikansk fotball og kan reglene, men det var gøy å prøve seg og kjenne på hvor tøffe spillerne faktisk er. Det skal bli artig å følge mer med på amerikansk fotball fremover, sier Bergdølmo til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken