- Jeg er fornøyd med hjelpen vi har fått og vi har nå stanset kolerautbruddet, sa Zimbabwes president Robert Mugabe i en tale torsdag.

Mugabe avviser dermed FNs meldinger om det voksende kolerautbruddet. Han sier også det hele har vært del av et forsøk på å invadere Zimbabwe for å kaste ham selv fra makten, melder BBC.

- Kolerasaken eksisterer ikke lenger, fortsatte Mugabe i en tale torsdag.

- Sjekk hodet ditt Mr Brown
Mugabe kritiserte statsoverhodene i Storbritannia, Frankrike og USA, som tidligere denne uken ba presidenten om å gå av.

- På grunn av kolera, har Mr Brown, Mr Sarkozy og Mr Bush ønsket militær intervensjon. Nå som det ikke lenger er et koleraproblem, er det heller ingen grunn for krig, sa Mugabe, og la til om den tidligere kolonimakten Storbritannia og statsminister Gordon Brown:

- Skal vi si at ettersom det finnes kugalskap der, så må vi gå til krig mot, vi må invadere Storbritannia? Mr Brown, du må få hodet ditt sjekket!

Spres til naboland
Også myndighetene i flere afrikanske land har bedt Mugabe gå av, og den 53 land store Afrikanske unionen sa torsdag at den eneste løsningen på Zimbabwes problemer er dersom opposisjonen og Mugabe klarer å komme til en løsning.

Mugabe og opposisjonspartiet MDC med Morgan Tsvangirai i spissen, ikke har klart å komme til enighet om en maktfordeling etter valget i vår.

Nabolandet Sør-Afrika erklærte torsdag grenseområdet til Zimbabwe for å være katastrofeområde, etter at kolera har brutt ut også der. Flere tusen flyktninger tar seg daglig ulovlig over grensen fra Zimbabwe, og Sør-Afrika anklager nabolandet for å være smittekilden.

Årsaken til flyktningestrømmen er at Zimbabwe ikke har medisinsk utstyr til å ta seg av de smittede. Vannsystemene har også brutt sammen, og har gjort det svært vanskelig å få tak i rent vann.

- 60.000 kan rammes
Kort tid etter at Mugabe holdt sin TV-sendte tale, uttalte FNs kontor for koordinering av humanitære saker at dødstallene som føle av epidemien nå er oppe i 783, mens det er registrert 16.403 smittede.

Verdens helseorganisasjon har advart om at det totale antallet kan nå 60.000 dersom epidemien ikke stanses.

Samtidig som epidemien truer, sliter Zimbabwe under en enorm inflasjon og varemangel, noe som har ført til opptøyer iblant annet hovedstaden Harare.