New York (NTB-Reuters): New York-avdelingen av USAs sentralbank Federal Reserve har den siste tiden undersøkt hvor stor risiko Wall Street løper om BP går konkurs.

Federal Reserve ønsker å forsikre seg om at Wall Street eller det globale finanssystemet kan klare seg om oljegiganten går under som følge av de enorme kostnadene som utblåsingen i Mexicogolfen medfører.

Etter å ha gjennomgått dokumenter i flere uker og spurt bankene og andre finansinstitusjoner om hvor stor eksponering de har til BP, har Federal Reserve ikke funnet noen systemisk risiko. De vil derfor ikke be bankene om å endre kredittforholdet til BP.

Undersøkelsen gir en antydning om usikkerheten i markedet for hvor mye den astronomiske regningen for oppryddingen kommer til å påvirke Wall Street, den gryende nye veksten etter finanskrisen eller olje- og energimarkedet.

Før utblåsingen hadde BP høyeste kredittvurdering etter å ha tjent 30 milliarder dollar på olje- og gassproduksjon og handel bare det siste året.

Men siden april, da ulykken med riggen Deepwater Horizon skjedde, har selskapets markedsverdi sunket med 100 milliarder dollar og kredittvurderingen er redusert flere hakk. (©NTB)

Protester i Honduras på årsdagen for kuppet

Tegucigalpa (NTB-AFP): Flere tusen mennesker demonstrerte mandag i Honduras for å markere årsdagen for kuppet mot president Manuel Zelaya og for å uttrykke sin misnøye med kuppregimet.

Kuppet mot den velstående kvegrancheren Zelaya, som la seg til venstre mens han var president, splittet opinionen både i Honduras og internasjonalt.

De fleste land i Latin-Amerika, inkludert Brasil, nekter å anerkjenne president Porfirio Lobo som vant et valg som ble arrangert av et grunnlovsstridig regime i fjor høst.

Men USA og EU har begge anerkjent Lobo etter først å ha fordømt kuppet i et av regionens fattigste land. (©NTB)

Dronning Elizabeth besøker Canada

Montreal (NTB-AFP): Dronning Elizabeth innledet mandag et ni dager langt besøk i Canada.

I øsende regnvær ble hun og prins Philip mottatt av statsminister Stephen Harper i Halifax.

Hun sa at Canada er det av samveldelandene hun har besøkt flest ganger. Hun er selv statsoverhode i Canada, og hennes profil er å finne på canadiske mynter.

I løpet av besøket skal hun være til stede ved en parade med marinefartøyer i Nova Scotia, tale i parlamentet i Ottawa, se et hesteveddeløp i Winnipeg og til slutt besøke Toronto.

Fransktalende Quebec er ikke på reiseruta etter at prins Charles og hans kone Camilla ble møtt av råtne egg og rop om å dra hjem da de sist var i Montreal. (©NTB)

Robert Byrds død kan forsinke finansreformen

Washington (NTB-Nils Myklebost): Dødsfallet til senator Robert Byrd, som satt nesten 58 år i Kongressen, kan føre til forsinkelser for president Barack Obamas finansreform.

Den demokratiske senatoren fra West Virginia døde mandag morgen, 92 år gammel. Ingen har vært medlem av Kongressen lenger enn ham.

Demokratene kommer til å beholde sitt flertall på 59 til 41 i Senatet siden den demokratiske guvernøren i West Virginia, Joe Manchin, uten tvil utnevner en demokrat til å ta Byrds plass.

Men det er uklart hvor lenge det tar til en ny senator er utnevnt, noe som kan forpurre Obamas planer om å få finansloven vedtatt innen nasjonaldagen 4. juli.

Uten Byrd blir flertallet bare på 58, og han må derfor finne minst tre republikanere som vil stemme for reformen for å få den gjennom, siden demokraten Russ Feingold har varslet at han stemmer mot reformen som han mener ikke går langt nok til å hindre en ny finanskrise.

Finansreformen er imidlertid populær i en befolkning som er rasende på Wall Street, og det betyr at demokratene trolig får nok støtte fra Wall Street-kritiske republikanere til å få reformen gjennom. (©NTB)

Israelsk militærfly nektet tilgang til tyrkisk luftrom

Ankara (NTB-AFP-Reuters): Et israelsk militærfly er nektet tilgang til tyrkisk luftrom etter bordingen av konvoien med nødhjelp til Gazastripen, sier Tyrkia statsminister Tayyip Erdogan.

Erdogan bekreftet mandag at et israelsk militærfly er nektet tilgang til tyrkisk luftrom etter at ni personer med tyrkisk bakgrunn ble drept da israelske soldater stanset en konvoi med nødhjelp til Gazastripen 31. mai.

Det var et fly med israelske offiserer som skulle til Polen for å besøke Auschwitz, som i dagene etter bordingen måtte legge om kursen da det ble nektet tilgang til tyrkisk luftrom.

Erdogan vil ikke si hva Tyrkia vil svare på lignende forespørsler fra Israel, men ifølge nyhetsbyrået Anatolia sa han til tyrkiske pressefolk i Toronto at tyrkisk luftrom er stengt for israelske militærfly.

Stengningen av luftrommet er et nytt signal om hvor spent forholdet er blitt mellom Tyrkia og Israel etter Gazakrigen og bordingen av nødhjelpskonvoien. (©NTB)

Honduras bedt om å stanse drap på journalister

Wien (NTB-AFP): Det internasjonale presseinstituttet IPI ber Honduras få slutt på drapene på journalister som har økt kraftig siden president Manuel Zelaya ble styrtet i et kupp i fjor.

- Ett år etter kuppet er situasjonen i Honduras blitt betydelig verre, sier IPIs nestsjef Alison McKenzie.

Ifølge IPI er ni journalister drept i Honduras hittil i år og fem i fjor. Dermed er Honduras blitt det farligste landet i verden for journalister. Fra 2000 til 2008 ble bare to drept.

- Vi oppfordrer president Porfirio Lobo til å øke innsatsen for å få drapsmennene brakt for retten, gjenopprette rettsstaten i Honduras og få slutt på denne straffriheten, sier McKenzie.

- Hvis han vil at Honduras skal utvikle seg til et fungerende demokrati, må han garantere at pressen kan opptre fritt uten frykt for angrep, sier hun.

Med 58 drap per 100.000 innbyggere er Honduras et av de farligste landene i Mellom-Amerika. Narkotrafikanter står trolig bak de fleste av drapene på journalister. (©NTB)