Gå til sidens hovedinnhold

Sjialedere på flukt

Sunnimuslimer bekymret etter at flere irakiske sjia-ledere har flyktet til Iran og at strenge sikkerhetstiltak ble satt i verk i Bagdad.

- Den ung sjialederen Moqtada Al-Sadr er på besøk i Irans hovedstad Teheran. Han vil dra tilbake til Irak med det første, sier Sami Al-Askari, en talsmann for den irakiske statsministeren Nuri Al-Maliki torsdag.

Al-Sadrs kontor avviser påstanden, og hevder Al-Sadr fortsatt er i Irak, og at han skal være i fredagbønnen i Najaf fredag.

Den britiske avisen The Guardian og flere arabiske aviser stiller torsdag spørsmål om hvem som er målet for den nye sikkerhtsplanen i Bagdad, etter at de ble kjent at flere ledere for militsgrupper i Bagdad har flyktet til Iran. Mange frykter at den nye planen for Bagdad vil føre til flere drap på sunni-irakere.

Les også:Flere av oss vil dø

Journalist Majid Hamid sa onsdag til Nettavisen at en del av den ny sikkerhetsplanen ikke bare er rettet imot militsgrupper og opprørere, men mot religiøse ledere og politikere fra både sija- og sunni-irakere. Mahdi-hæren til Moqtada Al-Sadr har stått bak flere angrep mot amerikanske styrker i Irak. Militsen skal også være ansvarlig for dødsskvadroner som angriper sivile sunnimuslimer.

-Alle her vet at USA presser Al-Malikis regjering til å avvæpne militsens grupper, blant annet Al-Sadrs gruppe, sa Majid til Nettavisen på telefon fra Bagdad.

Ifølge Majid finnes det 30 sijamuslimske grupper i Irak. De siste månedene har amerikanske militære drept og arrestert flere hundre medlemmer av Mahdi-militsen.

Sikkerhtsplanen
Torsdag var andre dag siden sikkerhetsplanen for Bagdad ble iverksatt. Samtidet angrep tre selvmordsbombere politipatruljer på universitetsområdet i Bagdad. Det er uklar hvor mange ble drept eller skadet i angrepene, melder arabiske medier.

Onsdag ble 11 mennesker drept i en selvmordsbomber i den sunnimuslimske byen Ramadi. Blant de drepte var politisjefen i byen og tre politimenn. tillegg ble 21 mennesker såret i angrepet. Nyheten kom sent fordi Anbar-provinsen er sperret av amerikanske og irakisk styrker. Det er vanskelig for journalister å rapportere derfra.

Anbar-provinsen er kjent som et område for Sunniarabiske opprørere som ofte angriper irakiske og amerikaniske styrker som ledd i kampen for å undergrave statsminister Nuri al-Maliki og hans sjiadominerte regjering i Bagdad.

En talsmann for amerikaniske styrker bekrefter torsdag at seks amerikanske soldater ble drept i ulike steder i Irak i de siste to dagen.

I Diyala-provinsen nord for Bagdad ble fire personer drept av en veibombe onsdag.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter