Gå til sidens hovedinnhold

Sjokksprekk for Kramer på 10.000-meteren

Måtte se seg slått av landsmann Jorrit Bergsma.

Sven Kramer snuste lenge på verdensrekord, men sprakk mot slutten og tapte gullet på 10.000 meter skøyter til landsmannen Jorrit Bergsma.

I nest siste par gikk Bergsma inn til knallsterke 12.44,45 og la press på Kramer, som var ute etter å revansjere sin største nedtur i karrieren. For fire år siden ble han disket fra gull på distansen etter å ha blitt vist til feil bane av sin trener.

Tirsdag gikk han i riktig bane hele veien, men møtte veggen noen runder før mål og gikk inn til et bittert sølv med 12.49,03.

Kramer var over tre sekunder foran Bergsmas passeringstider fra 2400 meter til 7200 meter, men tapte voldsomt mot slutten. Ved passering to runder før mål var han første gang bak, og da det ringte skilte 2,55 sekund. Allerede da ble Bergsma gratulert av sin trener.

– Jeg er ør av glede, sa Bergsma etterpå.

Vond rygg
Kramer vant 5000 meter tidligere i OL, men han sto over 1500 meter for å konsentrere seg om milløpet han så gjerne ville vinne. Det hjalp ikke. Etterpå skyldte han på ryggsmerter.

– Jeg har slitt med ryggen hele den siste uken, så dette var ikke overraskende, sa Kramer.

– Jeg kjenner det hele tiden, men det å holde seg frisk er også en del av idretten. Jeg vil ikke ta noe fra Jorrits prestasjon. Han gikk et superløp og satte verdensrekord på lavlandsbane.

Igjen gikk alle medaljene til nederlendere, som tapetserte seierspallen for fjerde gang i OL. Bob de Jong (37) tok bronsen med 13.07,19.

Medaljesjanse?
Johann Olav Koss stilte seg svært kritisk til at Norge valgte ikke å stille noen løper på 10.000 meter, en av de tre distansene han selv vant i Lillehammer-OL for 20 år siden. Etter løpet tvitret Koss at han mener både Håvard Bøkko og Sverre Lunde Pedersen ville hatt sjanse på bronse tirsdag.

Til sammen har Nederland tatt 19 av de 27 medaljene som er delt ut i skøytehallen, Norge ingen.

Tross ryggproblemene sa Kramer at han ikke frykter at han skal miste lagtempoen fredag og lørdag.

– Da er det bare åtte runder, sa han. (©NTB)

Kommentarer til denne saken