Gå til sidens hovedinnhold

Sjøslag om hvalfangst

Hvalfangstmotstander Paul Watson er på krigsstien igjen. Fredag kjørte skuta hans rett inn i en japansk hvalbåt i Sørishavet.

Japanerne raser etter hendelsen fredag og sier de oppfatter det som en voldelig handling. Ingen ble skadet i kollisjonen, men den japanske hvalbåten ble påført mindre skader.

Dramaet fant sted da japanerne forsøkte å trekke en død hval om bord i sitt fabrikkskip. Båten til hvalfangstmotstanderen Paul Watson og hans gruppe Sea Sheperd forsøkte å hindre denne operasjonen og kolliderte da med fangstbåten «Yushin Maru 2», melder Reuters.

Myndighetene i Tokyo sier hendelsen kommer etter en serie med protestaksjoner fra hvalfangstmotstanderne der det blant annet ble kastet giftflasker mot hvalskuta og tau i vannet for å ramme skipets propeller.

- Dette er en voldshandling, og den er utilgivelig, sier Shigeki Takaya, underdirektør i Japansk fiskeridepartement.

Watson vedgår i en uttalelse at de var i ferd med å blokkere arbeidet til hvalfangerne da kollisjonen skjedde.

- Jeg kunne ikke svinge til styrbord uten å treffe «Yushin Maru 2» da «Yushin Maru 1» la seg foran baugen vår for å blokkere oss, sier Watson.

Regjeringene både i Australia og New Zealand er motstandere av Japansk hvalfangst, men har oppfordret både hvalfangere og motstandere til å opptre fredelig i farvannene.

Målet for Japan er å fange rundt 900 hvaler årlig. Offisielt sluttet Japan med hvalfangst i 1986, men som Norge har de fortsatt med det som kalles forskningsfangst.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken