Gå til sidens hovedinnhold

Sju terrormistenkte sporløst borte

Britiske myndigheter vet ikke hvor det er blitt av de sju terrormistenkte mennene.

De sju ble holdt under streng oppsikt av britisk politi, men de siste dagene har det kommet frem at britiske myndigheter ikke lenger vet hvor de befinner seg, melder Sky News.

Torsdag opplyser politiminister Tony McNulty at den sjuende mannen, en iraker, forsvant mandag kveld. Politiet hadde hatt ham under oppsikt siden november 2005.

Han hadde fått strenge restriksjoner på hvem han fikk kontakte, måtte holde seg hjemme 14 timer i døgnet og måtte også bære en elektronisk sporingsmekanisme.

- Etterforskning er i gang og det å finne dette individet er en sak for politiet, sier McNulty.

Fengslet på livstid
De terrormistenkte mennene var alle under en form for husarrest, og hadde en rekke restriksjoner å forholde seg til. De fikk imidlertid lov til å forlate hjemmene sine deler av dagen, men måtte jevnlig melde seg for politiet.

I mai gikk Scotland Yard ut med navnene på tre av de andre som er forsvunnet. Disse er Lamine Adam (26), hans bror Ibrahim (20) og Cerie Bullivant (24).

En tredje Adams-bror, Anthony Garcia (25) ble i april fengslet på livstid for å ha lagt planer om å angripe flere mål i London og andre steder med såkalte «gjødselbomber».

- Dette er ikke den beste måten å ta seg av mistenkte terrorister, men under de eksisterende lovene er det så langt vi kan gå, sa McNulty torsdag.

Stor misnøye
Ordningen ble innført etter at myndighetene kom til at det var i strid med menneskerettighetene å holde terrormistenkte i varetekt på ubestemt tid uten å tiltale dem. Misnøyen med ordningen er imidlertid økende.

Tidligere i juni ble McNultys departement anklaget for å bidra til totalt kaos da det ble kjent at politiet ikke har lov til å ta fingeravtrykk eller DNA-prøver fra mistenkte som er ilagt denne typen restriksjoner.

Innenriksminister John Reid har tidligere sammenlignet restriksjonene med å forsøke å spise suppe med sil.

Andre restriksjoner som kan pålegges de mistenkte er forbud mot bruk av internett eller mobiltelefon, reiseforbud og forbud mot å oppholde seg på flyplasser eller andre steder. Til sammen 17 personer er ilagt denne typen restriksjoner i Storbritannia.

Ordningen ble innført i forbindelse med de nye anti-terrorlovene i 2005.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen