Gå til sidens hovedinnhold

Skah-barna: - Vårt valg å rømme

– Vi fikk ikke lov til å leve normalt. Vi fikk ikke gå på skole, eller noe som helst, sier datteren (16) til Khalid Skah.

TV 2 har fått intervjue de to barna om deres flukt fra faren i Marokko. De to sier at det var deres eget valg å rømme, og mener også det er urettferdig å kritisere de norske offiserene som hjalp dem å flykte fra Marokko.

- Innestengt
Sønnen på 13 år og datteren på 16 år sier de levde innestengt hos faren i et halvt år før de rømte, og at de ikke fikk være sosiale.

De to rømte klokken fire om natten. Barna flyktet over taket. Deretter tok de en taxi til ambassaden etter å ha snakket med moren.

På ambassaden ble de i et par dager før en diplomat kjørte dem til et hemmelig møtested slik at de kunne gjenforenes med moren sin.

De to barna har lite til overs for kritikken som nå rammer soldatene som hjalp dem ut av landet.

– De hjalp oss, og vi er jo kjempetakknemlige og mener at de er superkule. De er på en måte vår nye familie, sier datteren til TV 2 .

- Terrorregime
Advokatene til både barna og moren mener Skah-saken er i ferd med å få feil fokus.

– På bakgrunn av den oppmerksomhet som denne saken har fått, så opplever vi at det er det man kan kalle «den gode fiende» for Skah å rette fokus bort fra det denne saken dreier seg om. Nemlig barnas ve og vel, og det terrorregimet som barna har opplevd, sier Kim Gerdts som er bistandsadvokat til barna til TV 2.

– Nå ønsker vi å få folk til å forstå at disse barna er 13 og 16 år gamle. De ønsker sterkt å bo i Norge. Nå må folk la de få ro, og la de leve det normale livet som de sårt trenger, sier Marte Svarstad Brodtkorb som er bistandsadvokat til moren til TV 2.

Krever straff av diplomatene
Tirsdag kveld ble det kjent at Marokko krever at Norge straffer de norske diplomatene som bisto med å få barna ut av landet.

- Marokko krever at Norge straffer diplomatene som hjalp en norsk kvinne med å smugle hennes to barn ut av landet mot ønskene til deres marokkanske far, sier utenriksminister Taieb Fassi Fihri til nyhetsbyrået MAP, melder Reuters.

Barna til tidligere OL-vinner Khalid Skah har dobbelt statsborgerskap. Barna rømte fra sin far i juli i fjor, og fikk tilhold i den norske ambassadeboligen i Rabat før de ble fraktet ut av landet sammen med sin norske mor Anne Cecilie Hopstock.

Les også: Soldater smuglet barna i ferien

- Den norske ambassaden ga seg selv retten til å utøve sin egen justis på territoriet til en fremmed stat i en privat sak og i strid med alle regler og all etikk, sier Fassi Fihri.

Fihri sier at den norske politiattacheen ved ambassaden, Stein Haugen, spilte en spesiell rolle i aksjonen.

- Har brutt marokkansk lov
I et intervju med Nettavisen tirsdag sier Marokkos ambassadør at en norsk diplomat og norske spesialsoldater utvilsomt har brutt landets lover.

Ambassadøren mener både de to spesialsoldatene, den norske diplomaten som kjørte barna fra ambassaden til møtestedet, samt en fjerde person som angivelig organiserte hele aksjonen, har brutt marokkanske lover.

- Helt klart. Det er ingen tvil om det. De har alle fire brutt både marokkansk og internasjonal lov, sier Marokkos ambassadør til Oslo, Yahdih Bouchaab, til Nettavisen.

Les også: - Norske soldater har brutt marokkansk lov

Reklame

Sjekk hva mobilselskapet har gjort med prisene

Kommentarer til denne saken