Etter mange timers møtevirksomhet om ambulansebråket på Tøyen søndag, sendte Oslo universitetssykehus tirsdag ettermiddag en pressemelding der heter at det er Prehospitalt senter som skal granske hva som skjedde i de 24 minuttene som gikk fra AMK ble kontaktet til en eldre kvinne på Tøyen fikk tilsyn av ambulansepersonell.

LES OGSÅ:Ambulansen gjemte seg på hjørnet - politiet rykket inn

Sykehusledelsen skriver:

«Omstendighetene rundt ambulanseutrykningen på Tøyen søndag gjennomgås nå av ledelsen ved Prehospitalt senter på Oslo universitetssykehus. Sykehuset ønsker å finne ut hvordan situasjonen kunne utvikle seg slik at den ble ansett som så utrygg for de involverte at politiet ble kontaktet.

Alle detaljer er ikke på plass enda, men ledelsen er i full gang med å undersøke hva som skjedde da AMK (Akuttmedisinsk nødtelefon) fikk oppringing fra pårørende om at en kvinne trengte akutt, medisinsk behandling. Dette er en tidkrevende prosess, men så snart saken er klargjort, vil Fylkeslegen i Oslo og Akershus få en full redegjørelse fra sykehuset.»

- Følte seg så uttrygge
- Omstendighetene rundt hendelsen på Tøyen anses som så spesiell at vi nå har en grundig gjennomgang av innholdet i kommunikasjonen mellom innringerne og AMK. Vi stiller oss nå spørsmål om hvordan situasjonen kunne utvikle seg slik at vårt personell følte seg så utrygge at politiet ble tilkalt, som igjen førte til at vi brukte lengre tid på å komme frem til pasienten, uttaler Terje Strand, stedsfortredende leder ved Prehospitalt senter, Oslo universitetssykehus i pressemeldingen .

«AMK mottok først henvendelse om saken klokken 11.32. Det var flere telefoner om henvendelsen. Ambulansen ble bestilt for akuttoppdrag klokken 11.38. Situasjonen ble av AMK oppfattet som utrygg og politiet ble derfor anmodet om bistand. Meldingen om dette ble gitt personell på ambulansen, som avventet å rykke frem til pasienten inntil politiet meldte at de hadde kontroll på situasjonen.

Ambulansepersonellet var fremme hos pasienten klokken 11.56. Pasienten var da livløs. Gjenopplivingsforsøk var da iverksatt av politiet. Ambulansepersonellet tok over, men pasienten ble erklært død på stedet,» heter det i meldingen fra sykehusledelsen.

- Trist sak
Og videre: «Bildet av situasjonen er fortsatt uoversiktlig, da mange ulike samtaler skal kartlegges. Det vil ta tid å identifisere og gjennomgå disse samtalene, eller lydloggene, i forbindelse med hendelsen. I det aktuelle tidsrommet hadde AMK over hundre andre henvendelser.

I tillegg til arbeidet med kartlegging av lydloggen, har ledelsen ved Prehospitalt senter en gjennomgang med de involverte medarbeiderne, og ønsker i tillegg en dialog med de pårørende for en gjennomgang av hendelsen.»

- Vi synes dette er en trist sak for familien som er involvert, og er lei oss for at situasjonen ble som den ble. En gjennomgang av denne saken er i alles interesse, uttaler Strand.

LES OGSÅ:Nekter obduksjon - men blir ikke hørt

Sykehuset skriver at det tar til etterretning at de pårørende har anmeldt saken, og vil bistå politiet best mulig i den videre etterforskningen.

- Støy og bråk
Her følger noen av opptakene Nettavisen har fått tilgang til i ambulanse-saken.

Klokken 11.43: «Kjører du raskt bort til Jens Bjelkes gate 43 Alfa, Jens Bjelkes gate 43 Alfa, der møter du ambulanse. De er der for å hjelpe en syk, eldre kvinne. Men svigersønnen har satt seg litt til motverge, han er blitt truende og oppfører seg veldig vanskelig mot ambulansepersonellet og de vil ikke gå inn.» «Ja, det er mottatt. Er dette inne i en bygård leilighet?» «Ja, det er det. Og det var så mye støy og bråk for AMK som hadde innringer på tråden at de vet ikke om det er oppgang A, B, C eller E. Men se etter en ambulanse i første omgang.» «Ja, det er mottatt.»

Hør opptaket her.

Klokken 11.49: «Du ser det nå kanskje?» «Ja, det er folksomt, jeg ga deg, en annen politibil her og det er mye ambulanser, så jeg tror vi er i nærheten.» «Ja, ropt ut og framkommet med drapstrusler både mot ambulansepersonell og politi.» «Ja, vi går inn nå.»

Hør opptaket her.

- Veldig, veldig tøft
Opptaket viser også at det var politiet som først startet med gjenopplivning - 25 minutter etter at AMK fikk første telefon.

Klokken 11.54: «Det er nok et dødsfall, dette. For familien er dette veldig, veldig tøft da.»

Hør opptaket her.

Klokken 11.55: «Ja inni leiligheten så er det kontroll, kan bare få inn ambulansen.» «Ja, det er mottatt, ambulanse AMK er nettopp varslet, de skulle få folkene sine fort fram.»

Hør opptaket her.

Klokken 11.56: «Jeg skjønte det sånn at det var inne de ønsket ambulansen?» «De ønsket ambulansen inn, eller i hvert fall personalet med utstyr, første etasje til venstre.» «Mottatt.» «Ja, første etasje til venstre, vi holder på med gjenopplivning nå.»

Hør opptaket her.