Gå til sidens hovedinnhold

Skal granske Gros pensjon

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland skal være blant de tidligere stortingsrepresentantene som kan ha fått for mye i pensjon.

Stortingets administrasjon sender nå brev til 42 tidligere stortingsrepresentanter der de oppfordres til å gjøre rede for sine inntekter i perioden de mottok pensjon fra Stortinget. Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) skal være blant disse, skriver VG.

Jobbet og mottok pensjon
Ifølge avisa kan hun ha mottatt 120.000 kroner for mye i pensjon fra Stortinget. I deler av 2003 mottok hun lønn fra Verdens helseorganisasjon og fra september samme år også pensjon fra Stortinget. Lønnen hennes oversteg dermed det Riksrevisjonen mener er grensen for å motta stortingspensjon, ifølge VG.

- Jeg kan ikke kommentere noen navn. 42 tidligere stortingsrepresentanter som har fått utbetalinger etter den såkalte 75-årsregelen de siste ti årene får nå en forespørsel der vi gjør dem oppmerksom på Riksrevisjonens kontroll og ber dem redegjøre for sine inntekter, sier lederen for Stortingets pensjonsstyre, Sigvald Oppebøen Hansen (Ap), til Nettavisen.

Les også: Fikk 125 kroner for mye - måtte betale 9000

Gro Harlem Brundtland selv har avvist å kommentere saken overfor VG, men har via sin pressekontakt bekreftet at hun mottok pensjon i den aktuelle perioden.

Etter det Nettavisen får opplyst skal de 42 komme i tillegg til de som ble trukket fram i Riksrevisjonens rapport til Stortinget.

Vil ha bedre kontrollsystem
Oppebøen Hansen sier han gjerne skulle hatt et bedre kontrollsystem.

- Det ikke tvil om at vi trenger et mer solid kontrollsystem. Vi kan ikke fortsette å ha en ordning som bare er basert på tillit, sier han.

- Som en politisk veteran selv, hvordan er det å gå etter tidligere kolleger fra eget og andre partier?

- Vi har ikke dømt noen. Men hvis det viser seg å være tilfelle at noen urettmessig har fått pensjonsutbetalinger, så er det en trist og lei sak.

- Tillit ikke nok
- Jeg tror at et regelverk som ikke bare oppfordrer, men pålegger politikerne åpenhet om sine inntekter, vil styrke tilliten til politikerne, sier Jan Borgen i Transsparency International til Nettavisen.

Han synes det er påfallende hvor tilbakeholdne stortingspolitikerne har vært med å kontrollere seg selv mens vanlige folk erfarer et langt strengere kontrollregime fra offentlige myndigheter.

- Når det gjelder Stortingets pensjonssystem kjenner jeg det for dårlig, men vi vet fra andre land i Europa at det er strengere regler for kontroll av økonomiske interesser hos folkevalgte. I Norge har vi hatt en innstilling om at vi skal stole på hverandre og man har vært lite villig til å underkaste seg kontroll, sier Borgen.

Som eksempel trekker han fram det frivillige registeret for styreverv og økonomiske interesser som gjelder for stortingspolitikere.

Vil anmelde
Torstein Dahle i partiet Rødt sa torsdag at han vil anmelde stortingspensjonistene hvis ingen andre gjør det.

- Vi må få litt mer klarhet i hva som er fakta, men det er helt klart at det er helt nødvendig å ha samme praksis for stortingsrepresentanter som for folk flest. Brudd på lover og regler må få de samme konsekvensene for politikerne, ja kanskje større fordi det jo er politikerne som stiller kravene, sa Dahle til Nettavisen.

LES OGSÅ KOMMENTAR: Anmeld pensjonsjukset

Kommentarer til denne saken