Gå til sidens hovedinnhold

«Skal ikke forsvare forbrytelsen, men klienten»

Søndag kveld beklaget Staff sine uttalelser. - En advokat skal ikke forsvare forbrytelsen, men klienten, sier advokat Frode Sulland.

Frode Sulland, som er formann i Forsvarergruppen av 1977, sier at Staffs forsvar av Lommemannen er en vanskelig sak å uttale seg om.

- Det er mange ulike oppfatninger om hvordan man best mulig ivaretar et forsvareroppdrag og man skal være svært forsiktig med å uttale seg om man ikke kjenner saken fra innsiden. En forsvarer vil jevnlig måtte uttale seg på en måte som virker sårende overfor ofre og pårørende i f.eks. sedelighets- og drapssaker. Men det er viktig at man ikke forsvarer forbrytelsen, men klienten. Og man skal ikke bruke saken til å ri sine egne kjepphester slik at det rammer klientens interesser, sier Sulland.

Det var Staff selv som i 1977, sammen med den avdøde forsvarerlegenden Alf Nordhus, stiftet Forsvarergruppen. Staff er fortsatt medlem av gruppen.

- Jeg er helt sikker på at Staff har vurdert, og også i fremtiden vil avveie de ulike hensynene som taler i mot hverandre i denne saken, sier Sulland.

Beklager overfor barna
Søndag kveld kom Staff med en beklagelse overfor Bergens Tidende utenfor Ila fengsel i Bærum, der hans 55-årige klient sitter fengslet.

- Jeg vil beklage mine uttalelser overfor de barna som eventuelt kan ha vært utsatt for noe galt fra min klient. Men jeg beklager kun overfor disse barna, ikke overfor foreldre, onkler, tanter, støtteapparat eller andre voksne. Det er de sammen med min generasjon som har vært med på å lage dette systemet. Dette med lommesex ser jeg ikke på som alvorlig, men jeg har fått en del vitnesbyrd som gjør at jeg vil beklage overfor dem som eventuelt kan ha vært utsatt for noe galt, sa den frittalende advokaten.

Saken fortsetter under videovinduet.

205286

- Sjokkstilstand
Staff sa at 55-åringen han representerer, ikke har det bra nå.

- Jeg er bekymret for hans tilstand, ikke bare psykisk, men hele mennesket. Han er i en form for sjokktilstand og forstår ikke det lille han har orket å ta innover seg i saken. Han er på en måte på siden av seg selv, sa Staff i følge Bergens-avisen.

Staff mener at det ikke er nødvendig at 55-åringen forklarer seg til politiet, fordi dette i følge Staff vil kunne utløse et skred av nye anklager mot 55-åringen.

- Mer nyansert
Professor Ulf Stridbeck, som underviser i strafferett ved Universitetet i Oslo, har fulgt med på advokat Tor Erling Staffs opptreden i media som forsvarer av 55-åringen som folk flest kjenner som Lommemannen. Staff har høstet knallhard kritikk fra mange hold etter han bagatellisert forholdene 55-åringen er siktet for.

- Staff har blitt litt mer nyansert i sine uttalelser etterhvert, og han kom med en beklagelse til de fornærmede i Søndagsrevyen i kveld. Spørsmålet er om Staff er profesjonell og om uttalelsene hans bra for klienten hans eller ikke. Velger Staff en god strategi for sitt forsvar? Han leder iallfall oppmerksomheten mot seg selv med uttalelsene. Signaleffekten overfor de fornærmede i saken er ikke bra. Og det kan fremstå som uprofesjonelt at han ikke forholder seg mer presist til det som i følge lovgivningen faktisk er straffbart. Han brukte jo betegnelsen «peanuts» om det som har skjedd. Det betyr jo at han mener at det ikke er så farlig, sier Stridbeck.

- Staff er Staff
Stridbeck stiller spørsmålstegn med hvorvidt bagatelliseringen av det Lommemannen er siktet for er et uttrykk for Staffs egne moralske vurderinger.

- Det er ikke så profesjonelt av en advokat å blande jobben med sine egne private holdninger, sier Stridbeck.

Stridbeck tror imidlertid at Staff vet hva han gjør.

- Jeg tror han er fullstendig bevisst og klar i sitt forsvar her. Han er så erfaren og rutinert, så han har nok full kontroll. Dette er spekulasjon fra min side, men jeg tror at Staff mener at det han gjør er i hans klients interesse. Det mener Staff, mens f.eks. Harald Stabel er uenig i det. Staff gjør sitt valg og følger sin linje. Staff er Staff, konstaterer professoren

- Bør være varsom
Advokat Anders Ryssdal, som leder Advokatforeningen, opplyser at Tor Erling Staff ikke er medlem av foreningen.

- På generelt grunnlag kan jeg si at en forsvarer bør være varsom med å uttale seg om detaljene i en sak og eventuelle skadevirkninger for de fornærmede mens saken er under etterforskning, sier Ryssdal.

Ryssdal, som har ledet Advokatforeningen siden 2004, sier at han ikke har hørt om noen forsvarere som har blitt straffet for å forherlige en forbrytelse.

- Men det er mange paragrafer i straffeloven som er litt sovende, sier Ryssdal.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021