Gå til sidens hovedinnhold

- Skal vi gi små barn til pedofile?

Høyrepolitiker twitrer i sterke ordelag.

Andre nestleder i Hedmark Høyre, Lasse Gulbrandsen, mener gratis heroin er et blindspor.

- Hvis noen er syke, skjønner jeg ikke hvorfor de skal få mer av det de har blitt syke av. Da er det behandling som gjelder, sier Gulbrandsen til Nettavisen.

- Hva blir det neste?
I et debattinnlegg på Veggavisen om saken, levner han ingen tvil:

«Hva blir det neste? Legge ned Blå Kors, Vangseter og andre avvenningsklinikker og heller holde alkoholikerne med gratis sprit? Legge ned sykehusene og heller holde folk unna smerter og problemer ved å gi dem gratis smertestillende og sløvende medisiner? Legge ned sykehjemmene og gi de syke og eldre gratis daglig dose med sovemedisiner? Dele ut penger til de spilleavhengige slik at de kan fortsette å spille? Gi de pedofile små barn å leke med?

Er det ingen blant de rødgrønne som forstår at syke mennesker trenger hjelp? At de trenger behandling? Er det ingen som forstår at narkomani er en sykdom på linje med alkoholisme, spillemani og annet?»

- Gir ikke alkohol til en alkoholiker...
Gulbrandsen er helt uenig med flertallet i regjeringens rusutvalg, som støtter heroinassistert behandling:

- Jeg tror at en mulig heroinutdeling vil bli slik at de svakeste likevel falle utenfor, de klarer ikke å innrette seg - og hvem er det da som får hjelp, undrer han.

- Man gir simpelthen ikke alkohol til en alkoholiker. Dette er for enkelt, legger han til.

Styrke behandlingen
- Hva er din løsning på de 3201 overdosedødsfallene vi har hatt i Norge de siste ti årene?

- Vi må styrke tilbudene innen rusbehandling, kutte i behandlingskøen – og ikke minst følge opp de som har vært på avvenning, sier Gulbrandsen.

- Hvor stort er heroinproblemet på Hedmark?

- Nei, det vet jeg ikke.

- Thorvald rett person
Nestlederen synes partifelle Bent Høie, som er leder i omsorgs- og helsekomiteen på Stortinget, har hatt en fin tilnærming til saken:

- Høie har vært tydelig og har kommentert saken fornuftig. Det virker også som utvalget, med Thorvald Stoltenberg i spissen, har gjort en grundig jobb - som Thorvald, med sin spesielle erfaringsbakgrunn, har nok vært rett person på rett sted, tror nestlederen.

Erling Lae har sittet i Stoltenberg-utvalget, men tok dissens på forslaget om å gi rusavhengige heroin.