Gå til sidens hovedinnhold

- Skam deg, Ellingsen!

SV, Høyre og Ap raser over Jan Arild Ellingsens (Frp) uttalelser om voldtekt.

- Jeg er sjokkert over at 48 prosent av norske menn mener at må ta ansvar for voldtekt hvis de har flørtet. Det hadde jeg ikke trodd i mine villeste fantasier, sier bystyrerepresentant i Oslo, Akhtar Chaudhry (SV) til Nettavisen.

- Flørt er risikosport
Annenhver mann mener at flørtende kvinner er selv ansvarlig dersom de blir utsatt for seksuelle overgrep, viser en ny rapport fra Amnesty og «Reform ressurssenter for menn».

Frps Jan Arild Ellingsens uttalelser i VG om at kvinner kan lære av rapportens innhold, har satt sinnene i kok:

- Det er klart at det er lov å flørte, men på noen kan slik adferd være provoserende, særlig i et flerkulturelt samfunn. Det er folk som driver risikosport, og noen som dør av det. Kvinner må selv ta ansvar for hvilke signaler de sender ut, sa Ellingsen, som er første nestleder i justiskomité, til VG.

Chaudhry, mener at Ellingsen for å ikke miste troverdighet bør be om unnskyldning på vegne av norske menn.

- Hver gang en eller annen tulling fra minoritetsmiljøet gjør noe uønsket, krever Ellingsen at jeg skal ta ansvar, fordømme det og sågar gå i protesttog. Nå bør Ellingsen på vegne av 48 prosent norske menn gjøre det samme; skamme seg, fordømme og gå i tog, sier Chaudhry.

Chaudhry ba i februar justisministeren fortelle hva han vil gjøre for å gjøre Oslo trygg for kvinner etter voldtektsbølgen som herjet byen.

Neandertalerholdninger
Justiskomité-medlem Andre Oktay Dahl (H) er også sjokkert over Ellingsens uttalelser.

- Det er klart at det er lov å flørte, men på noen kan slik adferd være provoserende, særlig i et flerkulturelt samfunn. Det er folk som driver risikosport, og noen som dør av det. Kvinner må selv ta ansvar for hvilke signaler de sender ut.

Frps Jan Arild Ellingsens uttalelser i VG


- Ellingsens uttalelser er et grovt angrep på alle kvinner som skal ha full rett til å kle seg slik de vil. Menn har mer enn ett hode å tenke med. Dette er et av de verste eksempler på neandertalerholdninger som jeg ikke hadde forventet fra en ledende justispolitiker, sier stortingsrepresentant Oktay Dahl til VG Nett.

Justisminister Knut Storberget er ikke bare skremt over menns holdninger - men også over Frps kvinnesyn:

- Jeg reagerer på at Ellingsen bruker denne undersøkelsen til å føre ansvar over på kvinner. Kvinner har båret nok ansvar. Nå er det mennene sin tur, er det klare budskapet fra Storberget til Aftenposten.no.

Rapporten avdekker at:

*

HTML EMBED

Hver femte mann mener en kvinne har et ansvar for å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep dersom hun er kjent for å ha hatt flere partnere.

*

HTML EMBED

Vold mot kvinner preger menns liv: Fire av ti menn kjenner til en mann i sin omgangskrets eller sitt nærmiljø som har utøvet vold mot en kvinne.

*

HTML EMBED

Menn er opptatt av volden: Fire av ti menn opplever vold mot kvinner som et samfunnsproblem i Norge. Seks av ti mener volden angår dem som menneske.

*

HTML EMBED

Menn vil gjerne stoppe volden: To av tre menn uttrykker at de ville grepet inn for å stoppe en voldshandling. Men færre gjør det i praksis.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken