OSLO (Nettavisen): Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) tok onsdag turen til løvens hule, nærmere bestemt Løvebakken og Eidsvolls plass, for å møte de streikende midt i kampen mot de foreslåtte endringene i Arbeidsmiljøloven.

Se streikebilder fra hele landet lenger ned.

- Jeg har en drøm. En drøm om at alle som står utenfor arbeidslivet skal få bli en del av det seriøse arbeidslivet, sa han da han kom opp på scenen og fikk ordet i rekken av partienes representanter.

Mens Norge sto stille, fikk han komme til orde og framføre sin appell, selv om det også var noen som buet. Ifølge politiet var det mellom 10.000 og 15.000 som deltok i markeringen i Oslo. I alle de store byene og en rekke steder i landet hadde hovedorganisasjonene samlet folk til politisk markering.

Bergen meldte om over 10.000 deltakere på Torgallmenningen, Trondheim om 15.000 og lille Verdal hele 3000, ifølge Frifagbevegelse.

Musikk og appeller

I regnet foran Stortinget ble deltakerne først varmet opp av Sykepleiernes trommekorps og artistene Samsaya og Vinnie. LO-leder Gerd Kristiansen holdt innledende appell sammen med Unio-leder Anders Folkestad og YS-leder Jorunn Berland.

- Hua skal være på hauet

- Fagbevegelsens viktigste bidrag til det norske samfunnet har vært at folk i dette landet ikke må stå med lua i handa på sjefens kontor, sa LO-lederen.

Les LO-lederens tale her

Hun sa at nesten to millioner mennesker står sammen med LO, YS og Unio når de sier at lua skal være på hodet, ikke i handa, eller som hun selv uttrykte det:

- Hua skal være på hauet - ikke i handa!

LO-lederens oppfordring til Stortinger var klar:

- Det er ingen skam å snu.

Kristiansen understreket at de streikende kjemper for verdighet, sikkerhet, frihet og anstendighet i arbeidslivet og for fritid, forutsigbarhet og trygghet i hverdagen og familielivet til folk.

- Den virkelige virkningen av regjeringens forslag er allmakt for sjefen og avmakt for vanlige ansatte, tordnet hun.

- Moderate endringer

Arbeids- og sosialministeren angret ikke på at han møtte de streikende:

- Vi er uenige om standpunkt. Jeg mener at de forslagene vi har lagt fram til endringer av Arbeidsmiljløloven er moderate endringer, gode endringer, som gir mer mulighet til den enkelte arbeidstaker og den enkelte tillitsvalgte til å bestemme sin egen arbeidstid, sa han til Nettavisen etter endt appell.

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen.

HTML EMBED

- Så er jeg levende opptatt av å skape en levende arena for de som står utenfor arbeidsmarkedet slik at de kan få en fot innenfor, sier han.

- Du var ikke i tvil om at du skulle stille her i dag?

- Stolt

- Nei, jeg har ingen grunn til å skjemmes over de forslagene regjeringen har lagt fram. Jeg er stolt over dem. I et demokrati er det lov å være uenig, men det er også lov å møte opp og se hverandre i øynene og si hva man mener.

Artikkelen fortsetter under videoen.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


- Er du trygg på at forslagene går igjennom her på Stortinget?

- Det må Stortinget svare på. Jeg har merket meg at det ikke har kommet vesentlig innspill fra Venstre eller KrF om at man ikke ønsker å gå for hovedretningen i det som er lagt fram. Men nå er det opp til Stortinget.

Les også: Slik rammer streiken deg

LO-leder Gerd Kristiansen var svært godt fornøyd med markeringen.

- Fantastisk å se så mange. Jeg vet ikke hvor mange det er her, noen sier 10.000, men vi er veldig godt fornøyd, uttalte hun til Nettavisen da det hele var over. Hun holdt den innledende appellen sammen med Unio-leder Anders Folkestad og YS-lelder Jorunn Berland.

Les også: Langer ut mot LO og generalstreiken

Midlertidige ansettelser er ett av stridstemaene. Hovedorganisasjonene LO, YS og Unio mener regjeringen legger opp til å bryte en viktig skanse i norsk arbeidsliv med økt adgang til å ansette folk midlertidige. Eriksson kaller forslaget en «moderat oppmykning med klare begrensninger». Han mener muligheten til å ansette folk midlertidig i inntil tolv måneder vil føre til at mange som i dag står utenfor arbeidslivet kan få en arena å prøve seg på.

Les også: Kan gå mot streikesmell

(Artikkelen fortsetter under bildet)


På en arbeidslivskonferanse i Nordland sist uke gjentok Eriksson at det regjeringen vil er å ruste Norge og nasjonens næringsliv for framtida.

- Dersom det hadde vært så enkelt som LO framstiller det at valget står mellom fast jobb og midlertidig stilling, da hadde jeg vært enig med LO. Fast er det aller «likaste», sa Eriksson på sin Verdal-dialekt under konferansen.

- Fast arbeid skal fortsatt være hovedregelen. Men der alternativet er ingen jobb, er det viktig å skape et arbeidsliv der flere får muligheten til å vise seg fram. Midlertidige stillinger, med gode rammebetingelser, kan være et springbrett inn i arbeidsmarkedet, sa Eriksson.


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Alt om generalstreiken via Nettavisen, NTB og sosiale medier her.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));