Gå til sidens hovedinnhold

Skandale rammer spansk kjempebank

Toppsjef i eurosonens største bank dømt til fengsel.

Den spanske avisen El Mundo melder mandag at toppsjefen i kjempebanken Santander har fått et rettslig forbud mot å drive med bankvirksomhet.

Avisen referer ikke til noen kilder, men nyheten om at Alfredo Saenz, som leder eurosonens største bank, kan bli tvunget til å trekke seg slår ned som en bombe.

Ifølge avisen skal Saenz ha fått forbud mot å drive med noen former for bankvirksomhet på grunn av en tidligere domfellelse.

Da han var styreleder i den spanske banken Banesto kom han med falske beskyldninger om at selskapet Harry Walker skyldte Banesto rundt 3,6 millioner euro, noe han ble dømt for i desember 2009, ifølge Reuters.

Både påtalemyndighetene og forsvaret anket dommen, og en talsmann for landets høyesterett skal ha sagt at retten vurderte ankene bak lukkede dører den 22. desember, men de har ikke kommet med noen offisielle uttalelser.

El Mundo hevder at retten vil offentliggjøre detaljer knyttet til sin avgjørelse i løpet av de neste dagene, og at de har skjerpet straffen mot Saenz fra tidligere idømte seks måneders fengsel til åtte måneder nå.

Saenz vil uansett ikke sone straffen i fengsel da førstegangsdømte i landet først settes bak lås og slå ved dommer på to år eller mer. Santander faller med med tre prosent på børsen.

Selv om dette er en isolert sak sprer den ytterligere usikkerhet knyttet til landets allerede hardt prøvede banksektor.

Varsler tiltak
Statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero har i Financial Times i helgen fortalt at myndighetene vurderer å tillate ytterligere injeksjoner av kapital i landets sparebanksektor (cajas) for å styrke egenkapitalen.

Da finanskrisen inntraff var den spanske økonomien i unormalt stor grad bestående av bygg- og anleggsbedrifter. Med stigende arbeidsledighet og fallende boligpriser har denne delen av økonomien blitt kraftig rammet, noe som også har medført at det har blitt stilt spørsmålstegn knyttet til soliditeten til bankene eksponert mot denne sektoren.

Myndighetene håper at statlige og private bidrag til banker, som har råtne lån i eiendomsmarkedet, vil bidra til å styrke internasjonale investorers tillit til landets økonomi som en helhet.

Det oppgis ikke hvor store summer det eventuelt er snakk om at må til, men det er neppe noen få millioner kroner.

- Det er fornuft i dette, for cajas er på mange måter Spanias svaeste ledd etter at sentrale myndigheter har gjort mye for å ordne opp i sine finanser. Men på den annen side vil dette kreve enda mer offentlige penger. Ingen vet hvor mye, og med et pillråttent eiendomsmarked er faren stor for at beløpene kan bli betydelige, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capial Markets morgenrapport.

Mandag advarer Zapatero de spanske regionene mot å forverre sin gjeldssituasjon, etter at flere regioner har økt låneopptaket sitt den siste tiden.

- Dette er politisk betente temaer i Spania, der regionale følelser er sterke og sterke krefter arbeider for uavhengighet for enkelte regioner, skriver Mork.

Dyre lån
Tilliten til den spanske økonomien har i lang tid vært under hardt press, noe har medført at landet har måttet betale høyere renter på lån i finansmarkedene.

Etter at både Hellas og Irland allerede har blitt reddet av EU, samtidig som mange ser for seg at Portugal må lide samme skjebne har øynene i stadig større grad blitt rettet mot Spania, Italia og Belgia, som alle har stor gjeld og svake vekstutsikter.

Torsdag solgte Spania statsobligasjoner med fem års løpetid for tre milliarder euro. Renten på auksjonen var lavere enn mange fryktet, men allikevel høy da den endte på 4,54 prosent. Dette er nesten ett prosentpoeng høyere enn hva landet sist måtte betale på en tilsvarende auksjon i november.

For de andre eurosone-landene, og euroen som valuta, er det veldig viktig at spesielt den store spanske økonomien holder hodet over vannet.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken