Gå til sidens hovedinnhold

Skandalerapport om fangemishandling

En fortrolig rapport avslører grov fangemishandling ved en amerikansk flybase i Afghanistan.

Det er den amerikanske avisen The New York Times som har fått tilgang på rapporten, som viser tilsvarende overgrep som de som skjedde i det beryktede Abu Ghraib-fengselet i Irak.

Rapporten viser at amerikanerne ved flybasen i Bagram i Afghanistan fortsatte torturen av afghanske fanger, selv da de var i ferd med å dø mellom hendene på de.

27 siktet for mishandling
Rapporten på nærmere 2000 sider er et salgs skrevet motstykke til bildene som har florert fra Abu Ghraib-fengselet og vitner om tilsvarende mishandling.

I oktober i fjor fastslo hærens etterforskningsledelse at det var grunnlag for å sikte 27 offiserer og menige i forbindelse med dødsfallet til en ung afghaner ved som omtales ved navnet Dilawar.

Det er tidligere meldt om overgrep mot fanger på basen i 2002. Amerikanske myndigheter har da beskrevet de som isolerte tilfeller som var ferdig etterforsket. Dette står i sterk kontrast med det som kommer fram i rapporten fra hærens etterforskning.

Presidenten sint
Ifølge BBC ble president Hamid Karzai i Afghanistan sjokkert og sint da han hørte de nye detaljene om fangemishandlingen fra den amerikanske basen. Lekkasjen av rapporten kommer på en ømtåelig tidspunkt - Karzai er lørdag på vei til USA for et fire dager langt besøk.

The New York Times har mottatt rapporten av en person er tilknyttet etterforskningen av overgrepene og som er kritisk til både metodene som brukes ved Bagram-basen og militærets reaksjon på overgrepene.

Les The New Yorks Times utførlige artikkel oversatt av Politiken.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken