Gå til sidens hovedinnhold

Skandaløse lister

I løpet av noen timer er mer enn 100 personer funnet i live av de som står på savnetlistene som Utenriksdepartementet og Nye Kripos har arbeidet med i dagevis.

Hvis UD hadde lyttet på råd tidligere, ville de spart seg mye arbeid, skapt mindre engstelse rundt om i landet og unngått å føre statsministeren bak lyset.

Etter vårt syn burde internett vært tatt i bruk for lenge siden for å få bedre oversikt over antallet savnede nordmenn. TV 2 Nettavisen foreslo det i forrige uke, men forslaget ble av UD avvist av «prinsippielle årsaker».

Tsunami-katastrofen er forferdelig - både for Norge og for landene som er rammet så grusomt.

Når tapstallene nærmer seg 150.000, så er katastrofen som har rammet Sør-Asia av et helt enormt omfang.

For myndigheter og hjelpeorganisasjoner bør selvsagt hovedfokus nå være å lindre nøden for de millioner av mennesker som overlevde katastofen, men som lever på lånt tid til hjelpen kommer frem.

Vi har også forståelse for at utenriksminister Jan Petersen vil vente til alt er over med å evaluere hva som har gått galt i det offentliges håndtering av krisen.

Likevel er bildet som nå avtegner seg så alvorlig at det er grunn til å ha mistillit til at Utenriksdepartementet har rutiner til å takle en katastrofe med mange nordmenn i utlandet.

Som kjent inntraff ulykken natt til 2. juledag.

TV 2 Nettavisen la ut første sak klokken 06.20 søndag 2. juledag.

I løpet av formiddagstimene var bildet noe uklart, men ved 13-tiden var det åpenbart at det var snakk om en stor naturkatastrofe med mange tusen døde - og at den hadde truffet turiststeder med flere tusen norske turister.

I hele perioden etterpå arbeidet Utenriksdepartementet med å skaffe oversikt over savnede nordmenn. Dette arbeidet endte med 462 bekreftet savnede og ytterligere 980 man ikke hadde fått livstegn fra.

Totalt var det altså angivelig snakk om 1.442 nordmenn.

UDs listeføring endte med at statsminister Kjell Magne Bondevik lørdag kveld fryktet at i verste fall er 1000 døde og Bondevik la til at vi etterhvert må forsone oss med at håpet er over for de 462 på den offisielle savnet-listen.

Så begynte Nye Kripos sitt arbeid. Politiet skar ned listen fra 1.442 til 275 navn i løpet av helgen.

Men da listen ble offentliggjort ved 11.30-tiden mandag ble over 100 funnet i god behold i løpet av noen timer. Mange hadde forlengst meldt seg for UD, andre tok telefonen da pressefolk ringte dem.

Spørsmålet er altså hva som er gjort for å kvalitetssikre listen: Har man ikke engang forsøkt å ringe folk?

Intet kan få tilbake de mange som mistet livet i katastrofen. Og det er urettferdig å reise kritikk mot vanlige UD-ansatte som har arbeidet på spreng i romjulen for å skaffe oversikt.

Likevel må det være lov å si at ifølge det vi til nå vet, så virker ikke UDs arbeid særlig tillitvekkende til at man har gode rutiner for å håndtere store katastrofer med mange savnete nordmenn.

Det kan vi ikke leve med.

Kommentarer til denne saken