Gå til sidens hovedinnhold

Skandiabanken skviser utkant-Norge

Vil du bo i grisgrendte strøk, ligger du dårligere an til å få boliglån i Skandiabanken enn om du skal kjøpe bolig i byen.

- Vi har laget en modell der vi differensierer, slik at de som bor i områder med prisvekst og positiv verdiutvikling får låne mer, sier Trond Erik Birkeland, som er leder for lån og finansiering i SkandiaBanken, til TV 2 Nettavisen.

Det vil si at kunder som bor i strøk der boligprisene er lave og omsetningshastigheten laber kommer dårligere ut enn i populære områder.

Mens Oslo-kunder kan låne rundt 80 prosent av kjøpesummen, får en som bor i Hallingdal kanskje låne 50 prosent.

- Vi innførte differensieringen da SkandiaBanken ble startet opp for snart fem år siden, og vi har vært strenge, innrømmer Birkeland.

By og land, hand i hand
Til glede for mange boligkjøpere er det imidlertid ikke alle banker som diskriminerer boligkjøpere i distrikts-Norge. Verken Nordea eller DnB NOR har likende lånepolitikk.

- Vi gjør ikke forskjell på hvor man bor, og har ingen regler som sier at du får mindre lån ved gitte postnummer, sier informasjonsdirektør Eivind Grønstad i DnB NOR til TV 2 Nettavisen.

DnB NOR har et stort nett av lokale filialer, som ifølge informasjonsdirektøren sikrer god lokal kunnskap. Dermed vet banken hvilke prosjekter som er verdt å gå inn i.

I tillegg vil det gjenspeile seg i boligprisen om du kjøper bolig i et lite attraktivt strøk. Grønstad påpeker at en lav pris gir et lavt boliglån, og mindre risiko for banken.

Pressekontakt Tore Westhrin i Nordea kan fortelle at også de opererer etter samme lest som konkurrenten DnB NOR.

- Vi har samme policy over hele landet, der man maks kan låne inntil 90 prosent av boligens markedsverdi. Men det er sjelden at folk låner over 80 prosent, sier Westhrin til TV 2 Nettavisen.

Vil endre lånevilkår
SkandiaBanken ser at deres distriktspolitikk skremmer bort mange lånekunder, og vurderer nå å gå bort fra differensieringen.

- Vi har blitt klokere etterhvert, og ser at ordningen kan virke urimelig. Vi har vært strenge, men det får jo være grenser. Det er en ting å være streng, og noe helt annet å diskriminere, forteller Birkeland i internettbanken.

I løpet av kort tid skal SkandiaBanken vurdere lånevilkårene sine, men det skal være stor stemning for å gi alle lik sjanse til likt boliglån.

Senere skal banken også se på etableringslån for unge.

- Vi ser at vi ikke har et godt nok tilbud til unge mennesker i forhold til lån, og vil vurdere førstehjemslån, avslutter Birkeland.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken