Gå til sidens hovedinnhold

«Skattelette = arbeidsplasser»

Høyre og NHO reagerer kraftig på Arbeiderpartiets advarsler mot skattelettelser.

- Våre skattelettelser er klart rettet mot å skape økt vekst og nye arbeidsplasser, sier stortingsrepresentant Gunnar Gundersen (H) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fredag advarte Arbeiderpartiets skattepolitiske talsmann, Thomas Breen, mot å tro at Høyre og Frp ikke vil klare å finne sammen dersom disse to partiene skulle få flertall etter valget i 2013.

- Disse partiene vil bruke de store pengene på skattelettelser. De som allerede har mye skal få mer, og så vil det igjen bli åpnet for at de rike kan bli nullskatteytere, sa Breen og la til at baksiden av medaljen er kutt i offentlig sektor.

Les også:Advarer mot blåblå fare

Arbeide mer

Gunnar Gundersen svarer på kritikken med å peke på at Høyre vil øke minstefradraget betydelig.

- Det vil stimulere lavtlønte til å arbeid mer, sier Gundersen.

Han hevder at Norge har blitt overadministrert under fem års rødgrønt styre.

- Det har vært en stor vekst av byråkrater både i kommuner, fylker og i staten, sier Høyres skattepolitiske talsmann.

En grense

- Men dere kan vel ikke fortsette å kutte i byråkratiet i år to, tre og fire?

- Her går det selvfølgelig en grense, men det må vi vurdere når budsjettene utformes hvert år. Høyres politikk vil jo føre til økt økonomisk vekst som igjen vil legge til rette for en god offentlig sektor. Våre målrettede skattelettelser vil gagne velferden, slår Gundersen fast.

- Tror du at Høyre og Frp vil finne sammen etter neste valg?

- Vi har en veldig god dialog med Frp. Dersom vi kommer i den situasjonen at det er aktuelt å danne regjering, så blir vi enig. Og her vil Høyre være garantisten for en ansvarlig økonomisk politikk, sier Gundersen.

NHO skuffet

Administrerende direktør Terje Aass i Aass Bryggeri er «veldig skuffet» over retorikken som Ap-talsmenn bruker for å beholde formuesskatten.

- Formuesskatten er en skatt på arbeidsplasser, ikke på formue, sier han og forteller at han hvert år bruker hele utbyttet fra familiebedriften til å betale formuesskatt.

- Det er dårlig realøkonomi å drive slik. Arbeiderpartiet sier de ønsker langsiktige eiere som tar risiko, men i praksis svekker de grunnlaget for en slik utvikling, sier Aass.

Bare symboler

- Ap har lagt vekt på at vi først må skape for å kunne dele, men så får vi et slikt sleivspark til næringslivet fra Thomas Breen. Det begynner å bli plagsomt med all denne retorikken og symbolpolitikken fra de rødgrønne. De bør leve opp til det de sier i møte med næringslivet, sier Aass.

Bryggerisjefen viser til at 653.000 personer må betale formuesskatt neste år. Halvparten av dem må betale skatt på det som kalles arbeidende kapital i en bedrift.

(ANB)

Kommentarer til denne saken