Dansk fotball er i sjokk. En gammel ordning som har gjort at utenlandske fotballspillere kun må betale 25 prosent i skatt (i tre år) eller 33 prosent (i fem år) er foreslått fjernet, og danske toppklubber raser.

Frykter dansk forfall
Frykten er stor for at Danmark vil slite tungt med å beholde og hente inn spillere av høy klasse, og at dansk fotball – Nordens best i de forskjellige Europa-cupene de siste sesongene – raseres.

Landslagets Espen Ruud deler frykten.

- Man vil jo merke det om skattenivået økes opp til 60 prosent, sier Odense-stjerna nøkternt.

- Det er jo sånn mine danske kolleger har det, men det er jo ikke veldig moro å betale dobbelt så mye som man er vant til.

Den gamle Odd-spilleren er bekymret for konsekvensene, om enn ikke for seg selv.

- Mange utenlandske spillere vil tenke på det, og kanskje ikke gå hit, noe som fort kan gjøre at nivået blir lavere, sier Ruud til Nettavisen.

- Men selv trives jeg så godt her nede at jeg uansett vil bli værende, understreker backen.

Modererte utspill
Forslaget har vakt storm i Danmark, og fått de danske sportsdirektører til å rasle kraftig med sablene. Fredag gikk skatteminister Troels Lund Poulsen ut og modererte seg noe, selv om han fortsatt ikke har lagt ballen død og det er høyst usikkert hva skattetrykket vil bli for utenlandske spillere i Danmark.

SønderjyskEs norske nyervervelse, Jarl André Storbæk, har likevel roet nervene betydelig, og frykter ikke for at han går fra Hellas til en dansk tragedie.

- Jeg så på nyhetene i dag, og det virket som om man ville gå bort fra forslaget.

- Det er ikke noe som jeg har tenkt så mye på, vi får heller ta det når det kommer, men jeg tror vel selv ikke at det skjer noe, sier Storbæk til Nettavisen.

Ifølge Dag Trygsland Hoelseths oversikt over norske spillere i utlandet finnes det i dag åtte norske spillere i Danmark som kan bli berørt av en eventuell skatteendring: Christer George, Daniel Fredheim Holm, Alexander Lund Hansen, Atle Roar Håland, Espen Ruud, Jarl André Storbæk, Kjetil Wæhler og Anders Østli.