Gå til sidens hovedinnhold

Skismøring for amatører

Vinterferien står for døra. Men hva trenger du av skismøring, og hvordan gjør du det?

Det er lite som er mindre inspirerende enn mislykkede ski. Om du sliter livet av deg uten feste eller står bom stille med kladder, så er begge deler drepen for skigleden.

Men det skal ikke nødvendigvis så mye til. Her er oppskriften for amatører på jakt etter bedre ski:

1. Dette må du ha
Du er nødt til å ha et visst minimum av smøring og utstyr (med mindre du utelukkende satser på smørefritt, og tar med denne skitypens evige ulemper på kjøpet: Du får svært ofte både dårligere glid og dårligere feste enn med et godt smurt skipar).

Her er et forslag til minimumsutrustning: Blå, fiolett og rød voks, universalklister, kork, smurningsskrape/sikling, smurningsfjerner og smurningspapir (tettvevd spesialpapir, for eksempel fiberlene, som fås i sportsbutikken). Vanlig papir loer altfor mye.

Det viktigste her er ikke voksen og ikke klisteret, men smurningsfjerneren. Å smøre voks på klisteret fra forrige påske er å be om trøbbel.

Sportsforretningene selger ofte pakker med det nødvendigste utstyret. Disse pakkene er rimeligere enn om du kjøper alt løst.

2. Før du drar til fjells
Litt forberedelser må til, og de skal du gjøre unna før du drar på tur. Klisteret fra i fjor må bort. Legg fiberlene-papir på den gufne, gamle smørja, og finn fram siklingen. Skrap bakfra og fram til rett under bindingen, deretter gjør du det samme forfra. Klister, hundehår og granbar sitter nå i papiret.

Nå er skiene blitt mye renere, og det blir lettere å fjerne resten med smurningsfjerner og fiberlene. Fjern alt gammelt klin, også det på sidene og oppå skiene.

3. Velg rett smurning
Siden vi her snakker om skismøring for amatører, dropper vi alt som har med glider å gjøre og går rett til festesmurningen. Den skal legges under midten av skia – fra hælen og framover.

Med rene ski handler det nå om å velge rett i smurningsutvalget. Tommelfingerregelen er slik: Er det minusgrader og tørr snø, velger du voks. Er det plussgrader og våt snø, velger du klister. (Det finnes et par unntak – dem tar vi til slutt.)

Å smøre med kald voks er en lek. Start gjerne med en voks som er kaldere enn dagens føre. Legg på et tynt lag som du korker godt inn, og du får festet til å vare lengre.

Deretter tar du dagens voks – voksens temperaturområde står på boksen. Smør heller flere tynne lag enn ett tykt. Da blir det lettere å få et jevnt, fint lag med smurning.

Er det klisterføre, legger du en stripe klister på hver side av midtranden. Denne jevnes ut med plastsiklingen som ligger i eska, eller med tommelen. Ikke ha på for mye, da kliner det seg bare til utover kantene.

Klistertips: Har du en tube blått eller fiolett klister, så legg på dette tynt – veldig tynt – aller først. Da varer klisteret mye lengre. Dette klisteret blir knallhardt i kulda, og må legges på inne. Bruk smørejern eller varmebluss hvis du føler du kan det, hvis ikke bruker du håndbaken til å jevne det ut.

4. Unntakene
Er det minusgrader og tørr, men grovkornet snø og skare, må du også bruke klister. Universalklister er greit også nå, men på slikt føre bør du absolutt ha et tynt strøk blåklister i bunnen.

Er det våt nysnø der du er, så vit at dette er problemføre nummer én. Du kan prøve deg fram med den røde voksen i minimumspakken. Eller du kan leke deg med kjelke i snøen i stedet. Vi holder en knapp på det siste.

Ble dette for enkelt? I morgen kommer smøretips for deg som er kommet et stykke videre.