Gå til sidens hovedinnhold

Skisporten vil ikke ha fotball-VM på vinteren

Det internasjonale skiforbundet vil kjempe mot en slik lønsing.

Gian-Franco Kasper, presidenten i Det internasjonale skiforbundet (FIS), sier han vil kjempe mot en flytting av fotball-VM i 2022.

Han legger ikke skjul på at en flytting av VM det året kan komme til å påvirke både skisesongen og oppkjøringen inn mot OL. Det kan verken Kasper eller FIS godta.

- Jeg håper inderlig at Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) tar hensyn til dette. Men dersom FIFA likevel skulle komme til å flytte sitt verdensmesterskap til vinteren i 2022, så kommer vi til å ta utfordringen og gjøre det vi kan for å kjempe i mot en slik løsning, sa Kasper i et intervju gjort i forbindelse med Forum Nordicum tirsdag.

Fotball-VM er lagt til Qatar om ni år, men det vil være altfor varmt i den arabiske staten til å spille VM i juni og juli som tradisjonen tilsier. Derfor vurderer FIFA å flytte hele mesterskapet til november og desember, eller til og med til januar.

November og desember
- Det vil være greit for oss med fotball-VM både i november og desember, men dersom mesterskapet kommer til å strekke seg inn i januar blir situasjonen en annen. Ekstra ille blir det dersom fotball-VM kommer til å gå i februar, i direkte konkurranse med OL. Det kan vi rett og slett ikke godta, sa Kasper.

Han sier at en kollisjon mellom fotball-VM og vinter-OL i 2022 vil være dårlig for hele idretten verden over.

- Dersom fotball-VM må flyttes og det blir arrangert før jul, har vi ikke noe imot det, men vi frykter at VM kan komme til å influere på OL og forberedelsene til OL i 2022, og det er ikke noe vi kan godta, sa Kasper.

Oslo vurderer å søke OL i 2022. Det samme gjør tyske München.

Avventer
FIFA har foreløpig ikke tatt noen beslutning om hva som skal skje med VM i 2022. Saken er diskutert livlig flere ganger, men det siste er at en avgjørelse om eventuell flytting ikke blir tatt før etter kommende sommers VM i Brasil.

Dersom VM må flyttes vil det få stor betydning for seriefotballen i de aller fleste europeiske nasjonene. De største ligaene spilles på vinterstid, og det vurderes nå hva som vil skje med ligafotballen i England, Frankrike, Italia, Tyskland og Spania dersom VM flyttes til november, desember eller januar.

FIFA-president Sepp Blatter har foreslått å avvikle VM i 2022 før jul, altså i november eller desember, mens presidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), Michel Platini, helst vil flytte mesterskapet til januar.

- Boikott
Spillerorganisasjonen FIFPro er på sin side klar på at det ikke er akseptabelt med et VM sommerstid og oppfordrer sine medlemmer til å boikotte VM om dette blir tilfellet.

Det sa visepresidenten i organisasjonen, Philippe Piat tirsdag.

- Det er helt på det rene at vi ikke ønsker å spille i Qatar om sommeren, sier Piat som trolig kommer til å bli valgt til ny president i organisasjonen i neste uke.

Fotball-VM blir tradisjonelt spilt i juni og juli, men på den tiden av året er det umulig å spille i ørkenstaten Qatar på grunn av varmen. Dette er, bokstavelig talt, blitt et hett tema for Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) som diskuterer å flytte mesterskapet til vinterstid.

Foreløpig er det ikke tatt noen avgjørelser, og det kommer heller ikke til å bli fattet noe vedtak om fotball-VM i 2022 før etter VM i Brasil kommende sommer.

- Det vil ikke være seriøst å spille VM i Qatar i temperaturer opp mot 45 og 50 grader. Det gjelder ikke bare spillerne, men like mye turistene, mener Piat.

Nå oppfordrer organisasjonen hans spillerne til å boikotte mesterskapet hvis det ikke blir flyttet. (©NTB)

Kommentarer til denne saken