Gå til sidens hovedinnhold

Skit i distriktene, leve sjarken!

Fiskeriminister Helga Pedersen gir småligheten et ansikt når hun hindrer fisketurister i å ta fangsten hjem. Hun ødelegger også for en av de mest lovende utkantnæringene.

NA24-KOMMENTAR: Etter knallhard lobbyvirksomhet fra Fiskarlaget, har fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) på kort varsel innført forbud mot at turister tar med seg mer enn 15 kilo fiskefilet og én troféfisk ut av landet.

Dette har, ikke overraskende, ført til ramaskrik fra det voksende antallet turistanlegg som har fritidsfiske som hovedattraksjon.

Men distriktstilhengerne i Norge er en usedvanlig selvdestruktiv gjeng. Det får så være at man ødelegger for distriktene, bare det blir litt mer fisk til kystflåten. Skit i distriktene, leve sjarken!

- Et reisefølge
I departementets pressemelding om saken nevnes det ett eneste eksempel som begrunnelse for inngrepet: «Tidligere i år ble et reisefølge med nærmere 500 kg fiskefilet stanset ved utreise fra Norge, og dette utløste på ny en omfattende debatt om regulering av turistfiske.»

Tenk det, ett reisefølge med fisk i bilen – og vips så må man hasteinnføre en kvote, som til og med er lavere enn de 25 kiloene som tidligere har vært diskutert, men ikke innført.

Det er gjort grove anslag på at fritidsfiskere fisker rundt 13.000 til 15.000 tonn i Norge. Det er under en prosent av total fangst. Det vil neppe ha noen vesentlig betydning for yrkesfiskerne i Norge om man så sender alle turistene på hodet hjem.

Saken blir ikke mindre merkelig av at norske fritidsfiskere fritt kan fiske så mye de vil med effektive redskaper som garn og line. Utlendingene kan bare bruke håndsnøre eller stang.

Nordmenn kan også ta med seg ubegrenset med fisk hjem, selv om moroklumpene i departementet understreker at utførselskvotene også gjelder nordmenn, i fall en norsk hobbyfisker skulle få lyst til å reise via Hamburg på vei hjem fra fisketur. Her gjelder det å sno seg unna EØS-avtalens begrensninger.

Vekstnæring
Norge har en fantastisk natur og fiskemuligheter, spesielt på Vestlandet og i Nord-Norge. Dette er noe som virkelig etterspørres i utlandet. Rundt tusen bedrifter tilbyr nå fiskeopplevelser for turister, og noen av utlendingene ønsker altså å kombinere hygge og naturopplevelser med matauk. Alt tyder uansett på at verdiskapningen pr. kilo fisk tatt av en turist er mange ganger så stor som for en kilo fisk tatt av en yrkesfisker.

Det er særdeles vanskelig å se for seg at yrkesfiske langs kysten skal skape ny optimisme og vekst i distriktene. Med dagens lønnsnivå i Norge og fiskeindustriens krav til stabile leveranser, vil kystfiske aldri kunne stå for mer enn en liten del av et levedyktig næringsliv i distriktene.

Likevel velger man bakstreversk smålighet fremfor nyskapende optimisme. Hvis noen lurer på hvorfor ressurssterke mennesker flytter fra distriktene, gir denne saken en grei illustrasjon.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Si nei til dyr sparing
Enklest ikke best i politikken
Full fiasko – kjører videre
Heldigvis ble Union nedlagt
Dobbeltmoral i Dagbladet
Himmeltittere og radiolyttere
Juksemaker pipelort
Monstre i styrerommet
Vil gjenta fiaskopolitikk
Det lukter krakk
Selg denne galskapen!
Regjeringen ofrer forbrukerne
Hjelp, vi flyr!
Tilfeldig etikk
Når kapitalisme blir moralisme
Skål for verdensøkonomien!
Pause etter flause
Forståelig Odfjell-kritikk
Når bonden blir polsk
Vil ha urettferdig politikk

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken