Gå til sidens hovedinnhold

Skjebnedag for Norge

Den viktigste saken Norge har hatt i EFTA-domstolen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Tirsdag avgjør EFTA-domstolen Norges kraftressursskjebne. Utfallet betyr være eller ikke være for om Norge fortsatt skal ha full suverenitet over kraftressursene, den såkalte hjemfallsretten.

NA24 - din næringslivsavis

Nasjonal kontroll
Hjemfallsretten var helt avgjørende i oppbyggingen av Norge som suveren stat. Den sikret nasjonal kontroll med vannkraften. ESA, EFTAs overvåkingsorgan for EØS-avtalen, hevder hjemfallsretten er en markedsdiskriminering av private eiere og brakte saken derfor inn for EFTA-domstolen. Det er en langvarig strid som i morgen får sin avklaring. Saken har vært omfattet med stor interesse også innad i EU.

- God sak
- Vi avventer domstolens avgjørelse, men mener vi har en god sak og at argumentene taler i Norges favør, sier politisk rådgiver Anne Tingelstad Wøien (Sp) i Olje- og energidepartementet til NA24.

Og skulle EFTA-domstolen anse hjemfallsretten som en sikring av offentlig eierskap ved ekspropriering, går saken sannsynligvis Norges vei.

Dårligere betingelser
Men ESA viser til at Norge har et liberalisert elmarked som betyr at utlendinger og private inviteres inn på det norske kraftmarkedet, men på mye dårligere betingelser på grunn av hjemfallsretten. De får eie kraftverk i 60 år, men etter det tilfaller eierskapet staten. I enkelte tilfeller kan de få utvidet konsesjon eller kanskje få kjøpe kraftverk tilbake. Men dette kalte ESAs advokat under rettsforhandlingene «en ekstra skattlegging av private eiere», ifølge Aftenposten.

Men dersom EFTA-domstolens tre dommere kommer frem til at hjemfallsretten innebærer markedsforstyrrelser, vil Norge trolig tape. Tingelstad Wøien ønsker ikke å kommentere hva Norge kommer til og gjøre hvis så skulle skje, men viser til Soria Moria-erklæringen om at dette er en svært viktig sak for regjeringen.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser