Gå til sidens hovedinnhold

Skjebnemøtet er i gang

Klokka 12 i dag møter legene på Haukeland sykehus Oddmund Hjartåker for å overbevise ham om at datteren Kristina må dø.

Hjartåker kjemper for at sykehuset fortsatt skal holde datteren hans i live. Han fortalte onsdag til TV 2 at datteren ikke er hjernedød, og at han har hatt kontakt med henne. Hun skal ha knepet hånden hans da han ba om det.

I dag skal sykehuset ha et møte med hennes far i forbindelse med avgjørelsen om Kristinas liv.

- Vi håper at det blir et godt møte, der vi oppnår en forståelse for dette. Det vil bidra til at vi kommer ut av en vanskelig situasjon for begge parter. Men vår konklusjon fra tidligere står fast, sier Stener Kvinsland, fungerende sykehusdirektør ved Haukeland Universitetssykehus til TV 2 Nettavisen.

TV 2 Nettavisen følger utviklingen i saken, og kommer med oppdateringer etter møtet.

Haukeland universitetssykehus mener at fire år gamle Kristina har så store skader at hun må dø. Men de vil ikke kommentere når de vil slå av maskinen som hjelper henne til puste.

- Siden faren ikke har løst oss fra taushetsplikten, kan jeg ikke kommentere direkte noe som vedrører pasientens tilstand, sier Stener Kvinsland.

Hastesak i retten
Torsdag leverte Oddmund Hjartåkers advokater et kjæremål til Bergen tingrett hvor de ber om at saken må bli behandlet i lagmannsretten. Samtidig ber advokatene om at kjennelsen fra tingretten må få såkalt oppsettende virkning. Det innebærer at han håper på å få medhold i at maskinene ikke kan slås av før de norske rettsinstansene har tatt en endelig beslutning om hva som er det beste for den fire år gamle jenta hans.

TV 2 Nettavisen får opplyst ved Bergen tingrett klokken 10.20 torsdag at dommeren sitter og leser gjennom kjæremålet.

- Saken har høy prioritet hos oss og dommeren er klar over tidspresset, får TV 2 Nettavisen opplyst.

Han skal nå vurdere hvorvidt saken skal få oppsettende virkning og om den skal oversendes til lagmannsretten. Dersom det blir utfallet, vil kjæremålet trolig oversendes alt i dag.

Bevisstløs siden september
Etter raset i Hatlestad terrasse i Bergen natt til 14. september i fjor, har Kristina ligget bevisstløs på Haukeland Universitetssykehus. Onsdag avviste Bergen tingrett et krav om at Helse Vest må utsette avgjørelsen om å koble Kristina fra respiratoren. Når maskinen slås av, vil Kristinas liv ebbe ut.

Sykehuset har konkludert med at jentas tilstand er så alvorlig at de ikke ser det som hensiktmessig for henne å holde henne i live.

- Det er ikke uvanlig at vi har pasienter som har så store skader at vi ikke ser noen mening i å fortsette behandlingen. Det kommer rette og slett ikke noe godt av det. Derfor må livsunderstøttende behandling dessverre avsluttes, sier Kvinsland.

Uvanlig situasjon
Det som er uvanlig i denne situasjonen, ifølge Kvinsland, er at det er så forskjellig syn på beslutningen fra helsepersonellets side og de pårørende.

Han vil ikke bedømme denne konkrete situasjonen på grunn av taushetsplikten, men viser til det som allerede er kjent etter at rettsprotokollen ble offentliggjort i går.

- Den beskriver grunnlaget. Vi holder ikke på med noe som er så meningsløst, sier han.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken