Gå til sidens hovedinnhold

- Skjer neppe i Norge

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk tror ikke vi vil se tilsvarende skolemassakre i Norge.

- Det er lite sannsynlig at noe sånt vil skje i Norge. Vi har lite vold og få drap i Norge. Det er en voldskultur som er veldig lav. Men vi kan aldri se bort fra at det kan skje, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk til Nettavisen.

- Det er først og fremst på steder der det er langt flere folk og en annen kultur når det gjelder voldskontroll, at vi ser denne typen episoder, sier Bjørnebekk.

I USA har vi de senere årene sett flere dødelige skoleskytinger. Blant de verste er Virginia Tech fra april i fjor der 33 personer døde, Red Lake High School fra mai 2005 der 10 ble drept og Columbine High School, der 13 ble drept.

- Bidrar videoene på YouTube til å inspirere potensielle drapsmenn?

- All formidling av vold kan være med på å gi potensielle drapsmenn noe å tenke på. Men de vil kunne hente opp ideer fra alle mulige steder. Det er selvfølgelig å se videoer av drapsmenn når man vet hva som skjer i ettertid, men jeg mener ikke at YouTube burde forbys.

- Inspirert av amerikansk massakre
- Videoen den antatte gjerningsmannen har lagt ut, har klare likhetstrekk fra videoen som gjerningsmannen bak Virginia Tech.

- Ser vi nå en smitteeffekt fra skoleskytinger vi tidligere bare har sett i USA?

- Jeg vil ikke snakke om en smitteeffekt fra tidligere skolemassakre. Til det skjer det altfor sjelden. Men det kan skje en likhetsidentifikasjon til lignende hendelser og de har som utøvd sånne hendelser. Grunnen til at vi kanskje kan si det i dette tilfellet, er klare likhetstrekk med videoen fra Virginia Tech, mener Bjørnebekk.

- Vil ha respekt
Tirsdag la den antatte gjerningsmannen, en 18-årig gutt ut en video på nettstedet YouTube . I videoen vises først en svart skjerm. Så kommer et bilde av skolen til syne, før dette bildet blir skutt i filler, og man ser bildet av en gutt med revolver sikte på deg.

Under skytingen på Virginia Tech-universitetet tidligere 16. april i år, skjøt og drepte Cho Seung-Hui (23) selv og 32 andre personer.

Også da la gjerningsmannen ut video av seg selv på YouTube. Som i videoen fra Finland, rettes våpen direkte mot seerne.

Bjørnebekk mener at det er en spesiell type personer som er i stand til å begå denne typen voldshandlinger.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

- Fellestrekkene går på at dette er einstøinger som har lav sosial kompetanse, høyt aggressivitet og tendens til å hate omgivelsene. Noen av dem begrunner voldshandlingene ut fra ideologier, sier Bjørnebekk.

- De har tendens til å se på det utøve ekstrem vold som noe som gir dem respekt og autoritet.

Sikrer ettermælet
Bjørnebekk mener at å legge ut videoer på YouTube i forkant av massakrene sikrer gjerningsmennenes ettermæle.

- Det er kalkulert inn at de selv ikke vil leve videre. Det de sender ut på nettet er det de ønsker å bli husket for.

I videoen til den antatte gjerningsmannen fra dagens skoleskyting, sier han at han ikke har fortalt venner og familie om planene:

«And remember that this is my war, my ideas and my plans. Don't blame anyone else for my actions than myself. Don't blame my parents or my friends. I told nobody about my plans and I always kept them inside my mind only. Don't blame the movies I see, the music I hear, the games I play or the books I read»

- Det virker som han har utviklet egoisme. Han har et helt urealistisk bilde av seg selv og hva han er i stand til å utøve - og som han faktisk utøver. Han skaper seg nå et minne om han har utøvet ekstrem vold og vil bli husket for det.

Les også: Jeg vil eliminere alle
Les også: Varslet massakre på YouTube
Les også: Drepte lærer

Reklame

- Den mest behagelige skjorta jeg har hatt på meg